Smuk vandretur ved Ordrup Næs i Odsherred


VANDRERUTE Odsherreds magiske landskaber (26 km rundtur, som nemt kan deles op)


Vi har noget med bakkede landskaber – og Odsherreds magiske landskaber er nogle af dem, vi vandrer igen og igen. Ruten her er en perlekæde af dejlige oplevelser

Træner du til caminoen – eller har du bare brug for en lang dagsvandring i vidunderlige omgivelser, er ruten oplagt – en gennemført laber rute, som er værd at rejse efter og vende tilbage til.

Trampesti ved Ordrup i Odsherred

Hvor starter ruten, og hvordan kommer jeg til startstedet?

Det er klart nemmest med bil. Vi plejer at starte fra parkeringspladsen på Vindekilde Strandvej over for Knarbo Klint 1, 4540 Fårevejle.

Guidet tur med Frie fodspor i Odsherred

Hvilke oplevelser er der på vandreruten?

Vi elsker især denne rundtur for dens kuperede og meget afvekslende landskaber. Havudsigterne over mod Nekselø, de stejle bakketoppe og de dybe dale. De slyngede skovstier.

Kuperet vandrerute i Odsherred

Vandreruten går op over Sjællands tredjehøjeste punkt, Vejrhøj, hvor du har oversigt over hele det magiske landskab, du kommer igennem i løbet af dagen: Vådområdet Sanddobberne og Dragsholm Slot længst mod syd og Ordrup Næs, der skyder sig lang og smal som en pil ud i havet mod nord. Og så er der charmen i at trave igennem den lille flække Ordrup, som er essensen ad Odsherreds rå, uperfekte hygge, vi holder så meget af.

Hvor lang er ruten og kan den forkortes?

Ruten er en kuperet og bragende smuk rundtur på 26 km. En af Sjællands smukkeste, hvis du spørger os. Du kan uden problemer forkorte ruten ved at dele de 26 km op i disse tre kortere rundture:

Hvordan finder jeg vej?

Ruten er en, vi selv har sat sammen, og derfor ikke skiltet. En stor del af vejen følges den med vandrestierne 135, 136 og 137, der kun er sporadisk skiltet. Med vores gps-kort nederst er du godt på vej.

Hvordan er terrænet?

Ift. vi er i Danmark får du ganske mange højdemeter i løbet af dagen. Underlaget veksler mellem trampesti, smalle skovstier, klitter, stenstrand og grusveje. I alt er der 1+2 kilometer asfalt. Vi anbefaler tit denne rute til folk, der er ved at træne op til caminoen, fordi den giver dig mulighed for at afprøve hvordan kroppen har det med distancen og bakkerne. Dette er en rute, hvor vandrestave gør en stor forskel.

Hvis du tænker, at 26 km bakker er meget, kan vi fortælle, at vi tre gange har vandret ruten samtidig med Vejrhøj Trail, som er et 160 km-løb! Her stemningsbillede af en deltagers velfortjente middagslur:

Ekstremløbet Vejrhøj Trail - deltager tager sig et hvil undervejs på de 160 km

Hvilken årstid er bedst?

Vandreturen her er topfed hele året. Landskaberne behøver ikke sol for at stråle. Tjek evt. vinden inden afgang – især strækningen ud omkring Ordrup Næs er vild i blæsevejr.

Gåtur ved Ordrup Næs

Hvilken retning er bedst at vandre i?

Vi aner det ikke, for vi har af en eller anden grund fra starten vandret denne rute mod uret. Det betyder, at du fra startstedet skal starte opad gennem skoven.

Hvordan er madmulighederne?

Vi var overraskede over mængderne af mums på ruten: I rækkefølge med uret: Formiddagskaffe (ved 9 km) på Dragsholm Slot i den hyggelige café Herskabsstalden, hvor det smukkeste af staldene og boksene er bevaret:

Café i Herskabsstalden ved Dragsholm Slot

Herskabsstalden Dragsholm Slot

Vinsmagning (ved 11 km) på Vejrhøj Vingård er et must. Her har en familie siden 2011 dyrket vin, og vi elsker at kigge ind. Der er orangeri til de kolde dage.

Besøg på en dansk vingård i Odsherred

Madpakken plejer vi at spise i det smukke, overdækkede udeskolerum over for Kårup Skov shelter (15 km). Og så i landsbyen Ordrup er den gal igen! Her ligger nemlig legendariske Isøre Is (ved 17,5 km) – der er også købmand og caféer i Ordrup. Vi ville egentlig gerne prøve det hele hos Isøre Is, men er endt med lakrids og havtorn hver gang!

Isøre is

Hvad er mulighederne for at overnatte?

Direkte på ruten finder du en af landets bedst beliggende shelterpladser: Kårup Skov shelter med plads til tyve personer. Man må ikke slå telt op på stedet, men det må du til gengæld gerne i Næsskoven, hvor der er frit teltningsområde ganske tæt på ruten.

Udeskolested i Odsherred

Er du til indendørsovernatning, så tjek Dragsholm Slot – jaaaa, det er dejligt!

Dragsholm Slot

Hvor er der vand og toiletter langs ruten?

Der er adgang til drikkevand og toiletter ved parkeringspladsen ved bjergene (nr. 1 på kortet), shelterpladsen i Kårup Skov (nr. 5) og Ordrup Strand (nr. 7). Holder du pause hos Dragsholm Slot (nr. 2) eller Vejrhøj Vingård (nr. 3) er der også muligheder de steder.

Skulptur ved Sanddobberne

Tip: Odsherreds lysende hjerte

Fra Vejrhøj kan du i december se et kæmpestort lysende hjerte på en af markerne. Det tændes af en bondemand, der har mistet sin søn til selvmord – sønnen tog livet af sig på grund af ulykkelig kærlighed.

Kan man have barnevogn og hund med?

Vandreturen i Odsherreds magiske landskaber er desværre på ingen måde barnevognsvenlig. For en hund er den temmelig lang, men deler du den op, er mulighederne bedre. Du skal gennem dyrefolde undervejs.

Vil du vandre mere i dejlige Odsherred?

Odsherreds vandreruter er desværre ikke formidlet på nettet, og det er ærgerligt, fordi naturvejleder Jørgen Stoltz har lavet mange flere gode vandreruter end de tre, vi har kombineret i ruten her. Find ruterne i bogen Vandringer i Odsherred. De er skiltet så dårligt, at vi altid tegner dem op som gps hjemmefra.

Ud over de tre ruter, vi har kombineret i vandreguide her, har vi også vandret disse ruter fra bogen:

Vores plan er at vandre dem alle, for de fortjener at blive mere tilgængelige  for alle.

Kort over vandreturen i Odsherreds magiske landskaber

Her kan du se hele vandreruten på et kort – sørg for at have det med på mobilen, for ruten er ikke skiltet. Du kan nemt bruge kortet med din mobil, og se, hvor du selv er:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til kortet over Odsherreds magiske landskaber (du er den blå prik på kortet)

Hvis 26 km er i overkanten, kan du på dette kort se de tre kortere rundture nr. 135 (lilla), 136 (rød) og 137 (blå), som vores rundtur er bygget op omkring – her er link til kortet over de tre ruter samlet:

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten