VANDRERUTE Søren Kierkegaard-stien: 12 km rundtur i filosoffens fodspor ved Gilleleje

Tit har vi set de fine små Kierkegaardskilte langs nordkysten ved Gilleleje. Nu blev vi nysgerrige nok til at vandre i filosoffens fodspor

Den danske teolog og filosof Søren Kierkegaard var draget af skrænterne ved Gilleleje, og vi forstår ham egentlig godt. Her tilbragte han syv uger i  sommeren 1835 med at gå lange ture rundt om Gilleleje. Måske var det her, han blev inspireret til sine berømte ord om vandring: “Tab for alt i verden ikke Lysten til at gaae: jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver sygdom; jeg har gaaet mig mine bedste Tanker til, og jeg kjender ingen Tanke så tung, at man jo ikke kan gaae fra den”.

Facts om ruten

Startsted: Gilleleje Havn, Havnevej 14, 3250 Gilleleje
Parkering: Gratis
Længde: 12 km med start og slut samme sted
Barnevogn: Ja
Hund: Ja

Hvad går ruten ud på?

Ruten er en vandring på 12 km i alt, som går ad stort set samme spor ud og hjem, dog med små loops og parallelforløb. Turen er tænkt som en refleksionsrute, hvor du får præsenteret nogle Kierkegaard-citater og stillet et par spørgsmål til refleksion. Du starter fra Gilleleje Havn og går østpå ud til fyret og tilbage. Efter det går turen vestpå gennem byen og ud til Gilbjerghoved og tilbage.

Vælg dit tidspunkt med omhu

Søren Kierkegaard-ruten er lagt på det måske mest befærdede stykke af nordkysten, nemlig på Gilbjergstien og Fyrstien ud mod fyret. Vi vandrede en solfyldt sommerlørdag, og der er faktisk for meget virak til, at det giver mening at snakke om fordybelse. Det er mere et mylder af cykler, børn med fiskenet, løbere og hundeluftere. Vil du vandre Søren Kierkegaardstien, anbefaler vi en hverdag og et skævt tidspunkt.

“Ak ja, hvad er sandhed andet end leven for en idee?” – Søren Kierkegaard

Er ruten skiltet?

Nej, ruten er ikke skiltet, så man kan finde vej. Måden at finde vej på er ved at købe appen til ruten, den viser dig som en blå prik på kortet. Ruten har 12 lytteposter, og de er markeret i landskabet. Ved hver lyttepost kan du med appen til ruten få læst et Kierkegaardcitat op og læse en håndfuld spørgsmål til egen refleksion.

Vandres ruten bedst alene eller med en vandremakker?

Umiddelbart: Alene! Jeg synes det blev lidt forceret og gruppearbejdsagtigt at skulle reflektere over de stillede spørgsmål i fællesskab. Men har du en dybsindig ven, og I har sludret af om det nødvendige i forvejen, kan det nok godt fungere.

Vi oplever en finurlig situation på ruten, da jeg netop denne dag er indebrændt. Efter min mand har brugt de første fire kilometer på at trække og hive ordene ud af mig, kommer vi til citatet: “Det dæmoniske er det indesluttede (…) Man har i daglig Tale et udtryk, der er yderst betegnende. Man siger om Én: Han vil ikke ud med sproget. Det indesluttede er netop det Stumme; Sproget; Ordet er netop det frelsende”. Efter det glider samtalen lidt nemmere.

Er appen nødvendig?

Fordi ruten ikke er skiltet, er du nødt til at have appen for at finde vej. Det samme med citaterne, de er desværre ikke vist i landskabet, men kun indtalt i appen. Appen hedder Useeum, og når du har hentet den, koster det 35 kroner at hente indholdet til Kierkegaard by Nature, som stien hedder. Efter min mening en ublu pris, der på ingen måde afspejler hverken hvad man får for pengene eller hvad man står og har brug for at vide. Som fx startsted, om ruten starter og slutter samme sted osv. Jeg værdsætter meget initiativet med vandreruter, men synes desværre, at en pris på 35 kroner for en mikrolille app slår skår i vandreglæden. Hele ideen med en app modarbejder for mig fordybelsen og roen – det er en forstyrrende faktor at skulle have mobilen frem ved de tolv poster og i øvrigt også for at finde vej.

Er det en tur, I vil vandre igen?

Njaarhh… i hvert fald ikke på en sommerdag, der snurrer af liv. Kierkegaard-stien ligger efter min mening for befærdet til at give mening i de travle perioder, og det er svært at se Kierkegaards fodspor for bare badesandaler. Hvis vi gør alligevel, bliver det en morgen før klokken 6 eller en aften efter 23. Men denne del af nordkysten er fantastisk, så alene af den grund kommer vi igen lige så ofte som vi plejer.

15 replies
  1. Tina
    Tina siger:

    Kan man ikke finde et kort – købe et kort?
    Jeg vil gerne vandre men ikke ved hjælp af en App, som måske ikke har signal på hele turen.

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Tina. Appen virker også når du er uden forbindelse. Vi tror desværre ikke der er papirkort til ruten. En ide kunne være at printe kortet fra vores guide og have med for en sikkerheds skyld, hvis du ikke kan lide apps. Ruten er også skiltet. Kh Marie og Torben

  2. Gertrud
    Gertrud siger:

    Hej
    Det ser interessant ud med den rute
    Jeg ærgrer mig over at det er lyttepost på app, da jeg/vi er døve som ikke kan få udbytte af det.
    Har I noget oversættelse/tekst fra lyttepost som jeg/vi kan få?

  3. Mette
    Mette siger:

    Hej😊
    Hvis vovsen ikke kan gå hele ruten hvilken del (5-6 km) vil du så anbefale ud fra storslået natur? (og vi går før kl. 6😉).
    Hilsen
    Mette

    • Marie
      Marie siger:

      Jeg synes faktisk det er hip som hap – begge dele af ruten er smukke. Uanset hvad kan I starte på havnen. Jeg ville nok gå mod vest, fordi I så kommer til Kierkegaard-stenen. Det gør I ikke mod øst. Mod øst kommer I til gengæld til Bølgen – et meget vellykket ombygget hus i skovbrynet, som har været vist i en dokumentar på TV2. GO tur med vovsen. kh marie

      • Mette
        Mette siger:

        Tak for svar Marie😊
        Vi havde en fin tur her til morgen og startede kl. 0510 og gik mod vest. På vej retur blev det til både badetur og medbragt kaffe på stranden og stilhed😊

        • Marie
          Marie siger:

          Hvor lyder det mageløst. Hverdagseventyr… Her er der langt mellem den slags øjeblikke pt. Desværre… God inspiration at stå tidligt op:-) Bedste hilsner Marie

  4. Ane
    Ane siger:

    Hej Marie. Fantastisk service – tak for hurtigt og fyldestgørende svar. Kan du monstro også svare på, om det er skønne badesteder undervejs på ruten?

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Ane. Jeg har faktisk ikke badet på den strækning, så jeg ved ikke, hvor det bedste sted er. Men jeg ved, at folk bader der, så det er ikke spildt at have badetøj med:-) Rigtig god tur:-)

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Ane

      Siden virker heller ikke for mig desværre. Du kan købe alt i Gilleleje, det er en rigtig by med flere supermarkeder og caféer, som ruten går lige forbi. Det er en meget befærdet strækning af kysten her om sommeren, så overvej en hverdag eller at vandre tidligt eller sent på dagen. kh Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Vandresti med blomstrende lyng
Smukke udsaigter i Kastbjerg ådal
Hjerritsdal Mølle
Vandrer på Nordsøstien i kuperet landskab ved Kattegat
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt