GUIDE Skjoldungestien (31+10 km A til B)


Skjoldungestien er en laber, varieret weekendvandretur under en time fra København. Supergodt underlag og mange natur- og kulturoplevelser undervejs. Husk gps – skiltningen er desværre ringe

Vi elsker at vandre på anbefalinger og dele glæden over gode ruter. Skjoldungestien ved Roskilde hørte vi første gang om fra en sød vandrefamilie, vi mødte på Bornholm. Af sted med os.

Den smukke jernbanetunnel ved Lejre

Facts om ruten

  • Distance: Korsformet rute på 31 + 10 km. Ruten fra Roskilde til Hvalsø (31 km) krydser efter 13 km den tværgående rute på 10 km fra Osted til Gevninge.
  • Hund og barnevogn: Du må gerne have hund med, men den skal i snor på hele ruten. Ruten er til gengæld ikke egnet til barnevogn på nogen måde

Parkering og logistik i bil

Skjoldungestien er korsformet, og dermed noget af en udfordring logistisk – det svarer jo til hele TO A til B-ruter! Vi fik logistikken til at gå op sådan her (hold tungen lige i munden…): Først satte vi vores cykler af ved et af rutens startsteder i Osted (sæt GPS på Lejre Låseservice, Hovedvejen 36, 4320 Lejre). Der er en lillebitte holdeplads der hvor vejen krydser åen. Så kørte vi til Hvalsø, parkerede bilen på stationen (4330 Hvalsø), tog toget 9 minutter til Roskilde og vandrede derfra til Osted. I Osted hoppede vi på cyklerne og cyklede til Gevninge. Næste dag vandrede vi fra Gevninge tilbage til bilen i Hvalsø, og hentede så cyklerne i Gevninge på vejen hjem.

Startsted og logistik med offentlig transport

Det er nemmest at vandre ruten på to dagsetaper. Tag toget til Roskilde Station og gå til Osted (små 20 km). Tag bus 207 fra stoppestedet Lavringemose (Hovedvejen) til DagliBrugsen i Gevninge. Det tager 42 minutter uden skift, og der er afgang hver time to minutter over hel (tjek rejseplanen!). Overnat fx på Svenskebakken B&B. Start næste dag fra DagliBrugsen i Gevninge og gå til Hvalsø og tag toget hjem derfra. Du kan bruge rejsekort i området.

Hvad er det fede ved Skjoldungestien?

Ruten har fantastisk underlag fra ende til anden og er utroligt afvekslende hele vejen igennem. Vi anede ikke, at man kom ud i så smuk og forskelligartet natur direkte fra Roskilde centrum.

Er ruten skiltet?

På en måde, ja… Men skiltningen er så halvhjertet og mangelfuld, at Skjoldungestien desværre på ingen måde kan vandres efter skiltene. Brug endelig vores gps-kort nederst!

Der mangler skilte adskillige steder, hvor der er tvivl om hvilken vej, man skal. Vigtige skilte er tilgroet. Steder hvor ruten deler sig, er det uklart hvorfor. Og ved en stor omlægning af ruten ved det nye Gevninge Vandværk er man som vandrer helt på den. Appen er ikke opdateret med denne ruteomlægning heller. Ærgerligt at planlægge så god en rute og formidle den så ringe.

Skjoldungestien som weekendtur – sådan!

Med en overnatning får du hele Skjoldungestien med. Den består af en rute på 31 km fra Roskilde til Lejre, der krydses af en rute på 10 km fra Osted til Gevninge. For ikke at få en meget lang og en meget kort dag drejede vi på midten: Roskilde – Osted lørdag og Gevninge – Hvalsø søndag. På den måde bliver dagene overkommelige og stort set lige lange.

Pas på meget dårlig skiltning fra Gevninge til Gl. Lejre

Vi startede dagen fra Gevninge mod Hvalsø med indtil flere fjollede omveje. Ved Dagli’Brugsen i Gevninge viser rutens startskilt gladeligt til venstre hen ad Lindenborgvej. Men det skal du ikke! Først 500 forgæves meter nede ad Lindenborgvej er der informeret om en (i øvrigt svært forståelig) ruteomlægning på grund af et byggeri:

Du skal tilbage til start ved DagliBrugsen og i stedet starte med at gå lidt til højre ad Lindenborgvej og kort efter til venstre ad Ørehøjvej. Vi har tegnet ruteomlægningen ind med blåt på kortet nederst, så du kan spare omvejen.

Er der nogle særlige oplevelser undervejs?

JA, det er der – åbentbart! Vi overså helt, at man kan komme med en trækfærge ved Svogerslev (tak for tippet, Lone!). Øv! Sådan finder du trækfærgen: Når du kommer fra Roskilde mod Gl. Lejre, har du et sted udsigt over Svogerslev Sø lige fremme. Her viser skiltningen både til højre og til venstre. Gå til højre en ganske kort afstikker for at prøve trækfærgen. Som ‘trøstepræmie’ fandt vi senere denne tømmerflåde, hvor man kan fire sig over til en mikroskopisk ø i en åkandesø!

Tip: Snup en sviptur til Herslev Bryghus undervejs

Vi var for sent ude til at få overnatning i Gevninge, så vi valgte at cykle 3,5 km længere til den lille landsby Herslev, der både huser en lille chokoladefabrik og Herslev Bryghus. Her slog vi os trætte og lykkelige ned til ølsmagning og virkelig gode sandwiches. I Herslev overnattede vi godt på Lindegården B&B for 595 kr. og fik solid, økologisk morgenmad til 96 kr. pr. person. Næste morgen cyklede vi tilbage til Gevninge og startede dagens vandring derfra.

Hvor er det muligt at købe proviant?

Der er indkøbsmuligheder i alle de fire byer ruten forbinder: Roskilde, Osted, Gevninge og Hvalsø. Og i Lejre, som ligger på strækningen mellem Gl. Lejre og Osted, er der endda også købmand og bager. Kig ind til højre ved en af broerne over åen:

Hvad betyder skjoldunge?

Skjoldungestien ligger i nationalparken Skjoldungernes land. Stien er opkaldt efter sagnkongeslægten Skjoldungerne, som er efterkommere efter den mytiske Kong Skjold. Skjoldungerne kendes både fra Saxos Danmarkskrønnike og islandske sagaer.

Hele området går også under kælenavnet Danmarks vugge eller kongerigets vugge på grund af alle de meget interessante fund i området ved Gl. Lejre.

Kort over Skjoldungestien

Skjoldungestien er en korsformet vandrerute – to A til B-ruter, som krydser hinanden. Her kan du se kortet og nemt få det ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er som en blå prik på kortet.

Den blå linje er den midlertidige ruteomlægning ved Gevninge, hvor den oprindelige rute er spærret tre steder.

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket her til Skjoldungestien – du er den blå prik på kortet.


3 replies
  1. Lisbet Hein
    Lisbet Hein siger:

    Imponerende logistik!
    En smagsprøve på Skjoldungestien er er “light-udgave”, hvor man nøjes med at gå øst-vest og springer nord-syd over. Vi tog 1. dag toget til Roskilde og gik til Lejre – hjem igen med toget. 2. dag tog vi toget til Lejre og gik til Hvalsø, og så hjem med toget. Vi tog de to ture med nogle dages mellemrum, men kommer man langvejs fra, kan man blive i i området og overnatte. Man skal nok ind til Roskilde, jeg kan ikke se noget mulighed i Lejre.

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] OBS: Jeg har en grøn regular til salg i størrelse L – lang. Den er brugt en enkelt weekend og vasket en gang. Skriv i kommentarfeltet, hvis du er interesseret i at købe den brugt:-). Se billeder er den fra vores tur på Skjoldungestien […]

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten