Silkeborg Lystbådehavn

VANDRERUTE Silkeruten rundt om de tusind søers by (12 km)

Silkeruten giver dig byens outdoorperler på en snor

Her er vores vandreguide til den 12 km lange rundtur inkl. de tips, vi gerne selv ville have haft inden vores første vandretur

  • Vandrer på bænk ved Silkeruten

Hvor starter Silkeruten og hvordan kommer jeg til startstedet?

Der er tre officielle parkeringspladser til Silkeruten:

Vi parkerede ved Odden, og der var fin plads.

Parkering til Silkeruten

Kommer du med offentlig transport, er der forbindelse fx ved busstoppet ved Silkeborg Bad/Gjessøvej.

Hvilke oplevelser er der på Silkeruten?

Silkeborg er de tusind søers by. Silkeruten bringer dig forbi Elefantbadet, Silkeborg Langsø, Ørnsø, Almindsø, Vejlsø, Brassø og Remstrup å. Silkeruten illustrerer på smukkeste vis, hvorfor Silkeborg hedder Silkeborg: Silke kommer formodentlig fra silki eller selja, der på oldnordisk betyder stillestående eller langsomt flydende vand. Silkeborg er altså ‘borgen ved det stille vand’. Smukt, ikk’?

Undervejs kommer du til silkeborgensernes naturlige badeland: Almindsø, der med sit klare vand og to smukke søbade er et elsket udflugtsmål for en dukkert:

Silkeruten kommer forbi Østre søbad

Tæt ved Odden finder du også denne bevægende skovbegravelsesplads:

Skovbegravelsesplads på Silkeruten

Hvor lang er Silkeruten, og er den skiltet?

Silkeruten er en rundtur på 12 km eller 12,7 km ad den alternative rute, som kan vælges, når ruten er oversvømmet ved Ørnsø. Silkeruten er skiltet i begge vandreretninger med hvid og på hele fire forskellige måder. Kig efter mørkegrønne skilte med hvide trekanter, mørkegrønne skilte med hvide prikker, malede hvide prikker på træer og et sort-hvidt skilt med Silkerutens navn.

Hvis du har mere krudt i benene, er mulighederne for at forlænge Silkeruten gode: Silkeborg går ikke ned på fede vandreruter og smuk natur, så du kan nemt forlænge Silkeruten fx medvandreturen rundt om Almindsøeller rundture i Nordskoven.

Silkeborgrutens skilte

Hvid prik på træ

Vi vandrede mod uret rundt og kunne vandre efter skiltene alene. Et enkelt sted ledte skiltet os på afveje: Her peger skiltet til venstre, men du skal lige ud som vist med prikker på billedet:

Dårlig skiltning

Er Silkeruten oversvømmet?

Det er et klassisk spørgsmål, og for os var svaret ja, da vi vandrede midt i september. Vi tog sko og sokker af og gik gennem de tre pytter ved Ørnsø. Der stod skilte om, at ruten kan være oversvømmet, men skiltene er drejbare og virker ikke som nogen snart løsning. Der findes en alternativ vej i tilfælde af at stien ved Ørnsø er oversvømmet, men den er kedeligere og på asfalt. Skiltet om oversvømmelse var mystisk placeret, så man skulle gå tilbage for at finde den alternative rute. Vi ved ikke, om Ørnsø generelt oftere er oversvømmet fx forår og vinter.

Silkeruten oversvømmet

Oversvømmet bænk på Silkeruten

Hvordan er madmulighederne og hvad med vand?

Der er adgang til drikkevand ved Odden, Østre Søbad ved Almind sø, Vejlsø og Indelukket. Ved Silkeborg Lystbådehavn er der flere spisesteder direkte på ruten. Hele Silkeruten er ret bynær, så der er sjældent langt til muligheder.

Er det til at finde toiletter undervejs?

Ja, der er offentlige toiletter ved Odden, Østre søbad og Indelukket.

Silkeruten passerer Østre Søbad.

Hvordan er terrænet. og egner Silkeruten sig med barnevogn og hund?

Der er mange gode skovstier, brede grusveje gennem skov og også kortere strækninger med asfalt. Hund i snor er fint, men stien er for smal og ujævn til barnevogn.

Se Silkeruten på et kort

Her kan du se Silkeruten på et kort inklusiv den alternative rute (blå), der bringer dig uden om den oversvømmede del ved Ørnsø. Vi gik efter skiltene og oplevede ikke behov for digitalt kort. Sådan får du kortet ind på mobilen:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til Silkeruten her – du er den blå prik på kortet.

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten