GUIDE Regn på caminoen
Her er vores bedste tip til hvordan du holder dig tør, når det regner på caminoen, og en Plan B, når du alligevel er blevet gennemblødt
Skal du gå caminoen, har du nok gjort dig en del tanker om regn. I hverdagen er en byge en byge, og vi kommer hjem og tørrer. Caminoen betyder mange timer udendørs dag efter dag med ankomst nye steder, hvor tørremulighederne kan variere. Derfor er det værd at være beredt på regn på caminoen. Årstiden, valget af rute og dit udstyr spiller ind på, hvordan din oplevelse bliver med regn på caminoen. Og det gør dine regnvejrstanker også! Regn har en fascinerende evne til at knytte pilgrimme sammen – det bliver dagens benspænd, alle har været igennem.
Foto: Tak for lån til jesse@seekingtherightlife
Hvilke måneder regner det mindst?
Her kan du læse om hvor mange dage der er med nedbør de forskellige måneder på caminoen. Husk: Statistikken dækker alt fra lette byger over 1 mm om dagen til tung heldagsregn. En regnvejrsdag behøver ikke at være træls på caminoen!
Vandrer du Camino Francés, er de tørreste måneder juli, august og september, der i gennemsnit har 4-6 dage med nedbør (målt i byerne Pamplona, Burgos og León undervejs). Januar, februar, april, maj, november og december er de vådeste måneder med 8-10 regnvejrsdage. Marts og oktober er midt i mellem med typisk 6-8 regnvejrsdage.
Alle de regnvejrstal er for ingenting at regne (!) mod gennemsnittene på Camino Primitivo (målt i byen Lugo). Camino Primitivo er fint tør i juli og august med 5 regnvejrsdage i gennemsnit. Men der er hele 12-14 regnvejrsdage i månederne januar, februar, marts, april, maj, oktober, november og december.
De mellemtørre måneder på denne camino er juni og september med 7-8 regnvejrsdage. Camino del Norte følger samme regnmønster som Primitivo – målt i Bilbao.
Vil du selv tjekke regnvejrsstatistik for Spanien? Så er denne her side god
Den portugiske camino går langs kysten, og fra Porto og op er det kystklima. Jo længere nord du vandrer, jo mere regn. Månederne juni, juli, august og september er de tørreste med 3-8 nedbørsdage (målt i byerne Porto og Pontevedra). Resten af årets måneder – fra og med oktober til og med maj kan være temmelig våde, og har i gennemsnit 10-15 nedbørsdage. Som på de fleste andre caminoer er marts af en eller anden grund den tørreste forårsmåned.
Hvor regner det allermest?
I Santiago de Compostela! Dette smukke, dejlige pilgrimsmål slår alle andre byer langs caminoen – både i antallet af regnvejrsdage og mængden af regn, der kommer. Til gengæld er det en vanvittigt smuk by, også i regnvejr. Regionen Galicien, som Santiago ligger i, er i det hele taget ret regnfuld, og denne region passerer alle caminoerne af gode grunde.
Det gode er, at Santiago er en magisk by – selv i regnvejr. Billedet her siger det vist? Vil du se mere af den slags, så tjek Compostela Daily Photo på Facebook og få dit daglige fix Santiago…
Katedralen på en regnvejrsdag. Tak for lån af billede til Compostela Daily Photo
Hvilken camino regner det mindst og mest på?
I gennemsnit er der væsentligt mindre nedbør på Via de la Plata, Camino Mozárabe og Camino Sanabrés, der alle kommer sydfra.
Camino Primitivo er i gennemsnit den camino med flest regnvejrsdage og den største mængde nedbør, når det regner. Efter det kommer Camino del Norte. Begge caminoer passerer gennem de dele af Nordspanien, der ikke for ingenting går under kælenavnet ’España verde’ – det grønne Spanien.
Camino Francés er midt imellem: Væsentligt mindre regn end de nordligere caminoer, og lidt mere end de sydlige.
Regntøj eller regnponcho?
Det er en smagssag – her kan du se vores erfaringer og tage din egen beslutning. Personligt sværger vi til regnponcho, fordi vi med den løsning kun skal tage én ting frem. Ponchoen dækker også benene godt, og vi har en model, der har ’pukkel’ med plads til rygsækken. Der er luft i en poncho, fordi den ikke sidder tæt, og det betyder, at vi stort set ikke sveder i den.
Se vores regnponcho her
Før vi fik regnponcho, forsøgte vi os med regntæt skaljakke, regnbukser og regnovertræk til rygsækken, men det var i praksis umuligt at nå at tage så meget på. Selvom det var godt, åndbart udstyr, svedede vi så meget af at vandre i regnbukser, at det ingen mening gav. Uanset hvad du vælger: Der bør være en hætte – ellers lover vi, at regnen siler ned ad ryggen på dig.
Hva’ vil du gøre ved det, Søren Pape?!?
Hvordan holder vi skoene tørre?
Vi er ikke de store fans af GoreTex, så er det sagt. Vi har haft hver vores Columbia vandresko i GoreTex. De holdt godt nok fødderne tørre i regnvejr, men var til gengæld alt, alt for varme på dage uden regn, så de var for os et fejlkøb. Nu vandrer vi klart mest i lette mesh-sko, som bliver hurtigt våde, men også tørrer hurtigt igen.
Vandrer vi i Blundstones, behandler vi dem altid hjemmefra med læderfedt, og så står de imod cirka fire timers regn – og så er det også slut. Derfor har vi ofte en ekstra klat læderfedt med, så de kan imprægneres igen.
Vores største succes i kampen mod våde fødder er faktisk vores lædervandresandaler. Med sandaler accepterer vi simpelthen at have våde fødder – og de tørrer hurtigt igen.
Vi har også afprøvet andre kreative løsninger mod våde fødder:
- Gaiters, som er ekstra bukseben med skobeskyttelse, man lyner på: De dækker ikke komplet, og vi får blot våde fødder lidt længere fremme på skoen
- Skraldeposer over sokkerne, inden man tager sko på: Virker ikke – du sveder fødderne våde i stedet
- Regnsko – specielle, stærke plastikposer, der bæres ud over skoene: Virker ikke på nogen måde.
Sådan holder du rygsækken tør
Du har særligt stor interesse i at holde din rygsæk tør – for der har du alt dit forhåbentligt tørre tøj. Du kan holde den tør ved at bruge en regnponcho eller ved at have et rygsækovertræk. På meget regnfulde dage kan vi sagtens finde på som ekstra sikkerhed at pakke tøjet i en sort sæk med knude på inde i rygsækken.
Når du ved, at regnen kommer, betaler det sig at bruge tid på ’justeringen’: At finde alt frem, du skal bruge og pakke alt, du ikke skal bruge, ordentligt væk. Ofte har du fx brug for at lag mindre tøj, når regnponchoen kommer på. Måske vil du hellere gå i korte ben end lange bukser. Skal du liiiige finde noget i rygsækken ude på ruten, drypper du hurtigt regn indenbords. Tricket er at vente, til du selv er tør, og du er i ly.
Pilgrimspasset – det kommer altid i en lille plasticpose, regn eller ej. Så er det godt beskyttet.
Hvordan tørrer jeg tøj?
Langt de fleste herberger har gode tørremuligheder, men der er desværre også undtagelser – fx Lugos offentlige herberg. Her deles potentielt 42 pilgrimme om eet tørrestativ. Og Lugo er endda en meget regnrig by.
Heldigvis har rigtig mange herberger både tørresnore og tumblere. Har du fået gennemblødte sko, er det værd at finde avispapir at knuge sammen og lægge i – det fremskynder tørringen.
Vælger du hotel eller andet, så spørg direkte til tørremuligheder. Er der intet, kan det være, at du er bedre hjulpet på et herberg på en regnrig dag.
Tricks til tørresnore
Nogle pilgrimme medbringer egen tørresnor for at være på den sikre side. Ekstra vægt, ja, men der findes også lette snoreløsninger. Ellers gør dine vandrestave det ud for et fint tørrested, hvis du som her finder noget at lægge dem på.
Den mentale paraply
Regn giver tit en regn af tanker! “Bare jeg får godt vejr på caminoen – hvad nu hvis det høvler ned? – hvad hvis jeg bliver gennemblødt – og kold – og føddderne! – får jeg så vabler – hvad hvis mit tøj ikke er tørt til næste dag – og det tørre tøj i rygsækken også er gennemblødt – bliver jeg så forkølet – og må jeg så rejse syg hjem og opgive drømmen om caminoen?!?”
Tankeregnen her er selvfølgelig karikeret, men mon ikke du alligevel genkender den lidt? Her kan vi anbefale salamiprincippet: Løs livets problemer skive efter skive, i stedet for at bekymre dig om heeele salamien. Du udmatter bare dig selv ved at gruble for meget over regn, og det ændrer ikke på vejrudsigten alligevel. Så pak fornuftigt og lad bekymringerne blive hjemme! Og husk: Det tørrer i solen igen.
Hvordan er vejret på caminoen?
Hvis du er i tvivl om hvordan vejret bliver på caminoen, er det heldigvis nemt at se hvad vejret historiske har været. Det giver dig selvfølgelig ingen garantier for, hvordan det bliver – men måske du alligevel vil få en fornemmelse. På denne side kan du søge på de byer, du vandrer igennem på caminoen og se, hvordan vejret på caminoen har været i samme periode sidste år og hvad vejrudsigten er for de måneder i år:
Hvordan er vejret på caminoen? Tjek Accuweathers statistik
Hej Marie. Jeg skal gå camino primitivo i september. Vil du anbefale både at have vandtætte vandresko med + almindelige sko der er knap så varme?
Og tror du det er nødvendigt med en varm jakke?
Mvh
Maja
Hej Maja. Min klare anbefaling er kun at medbringe et sæt sko at vandre i og et let par til indendørs. Jeg bruger de nye ultralette EVA Birkenstock indendørs: https://www.birkenstock.com/dk/sandaler/badesandaler/?gclid=Cj0KCQjwk96lBhDHARIsAEKO4xZ561DzMQergN04Js5adV6E9WpFl51YsvF0YLmWW8hoDF-YuYmTVTwaArJEEALw_wcB. Her kan du se tips til valg af vandrefodtøj. For mig har vandtæthed inden prioritetet overhovedet. Sko der hurtigt bliver vpåde, tørrer også hurtigere. Goretex synes jeg giver for varme fødder. Jeg ville prioritere stødabsorbering højest. Se flere tips til valg af fodtøj her og HUSK at gå en størrelse op: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-fodtoej-paa-caminoen-tre-gode-bud/ Varm jakke? I september ville jeg vælge enten uldcardigan eller ultralet puffjakke – ikke begge dele. Se mere om de to løsninger her: https://www.friefodspor.dk/pakkeliste-mit-bedste-gear-til-caminoen/ kh Marie
Hej Marie.
Både konen og jeg har handlet en del lækkert udstyr igennem hjemmesiden, bl.a. vandrestave. Problemet med disse er blot at fjeder-klik stiften på begge sæt, langsomt bevæger sig indad under vandring. Således at de udkobler utidigt. Har du lign. erfaringer eller udbedringsforslag her?
Vh Erik
Hej Erik. Det lyder altså desværre som om der er fejl på dem. De skal ikke gøre sådan. Vi ombytter selvfølgelig eller giver penge retur. Skriv gerne på mail@friefodspor.dk hvad du helst vil og hvad dit ordrenummer er, så vi kan hjælpe. Bedste hilsner Marie og Torben
Jeg vandrer aldrig uden en god økonomi. Bliver det meget regnfuldt og blæsende kan jeg altid smutte ind på et hotel, snuppe en bus eller taxa…så kommer psyken og humøret op igen. Inden Caminoen i 2010 købte jeg i spejdersport et ulyratyndt og super-rivstærkt regnslag. Det dækker alt i klusiv rygsæk. Jeghar det stadig og bruger det. Jeg købte også et par gode indlægssåler…også i Spejdersport….til mine Handvag vandrestøvler. Super dejligt. Iøvrigt er støvlerne med Gore-tex…jeg går ofte i strandkanten. Bon Camino. Tor
Det er en virkelig god pointe, Tor. Godt at have elstik i budgettet til at forkæle sig på en regnvejrsdag. Jeg bruger også mit regnslag ofte herhjemme til vandring og indkøbsture for den sags skyld. kh Marie
Hejsa!
Tak for super inspirerende side!
Ganske kort: er der nogen chance for at jeres vandrestave ankommer tidligere end planlagt? Jeg rejser til Bornholm den 18. juli for at gå øen rundt langs kyststien…
Vh Berit
Hej Berit
Ser desværre først din besked nu vi er hjemme fra Øhavsstien. Vi har vandrestave på lager nu. Hvis vi er heldige, at I skal via Helsingør, afleverer jeg gerne ved færgen. Bor I i nærheden jeg jeg måske også nå forbi. kh Marie
Hej Marie
Tak for svar – jeg tænkte, I var på tur :-)
Har sendt dig en mail…
Venligst Berit