Tempelovernatning Shikoku 88 tempel 58 Senyü-ji shukubo


GUIDE Overnatning på Shikoku 88


Hvor kan man overnatte på Shikoku, hvordan booker man, og hvad koster det typisk?

Her deler vi vores erfaringer med overnatning på Shikoku 88. Der er meget, vi gerne ville have vidst om overnatning på Shikoku inden vi tog af sted, så læs med her om kom godt af sted.

Henro house minshuku Awarakuya

Hvilke typer af overnatning er der?

  • Henro houses: Forening af forholdsvis billige overnatningssteder for pilgrimme med fælles bookingportal.
  • Minshuku: Familiedrevet overnatningssted, der minder om bed and breakfast. Værterne bor der tit, og typisk er morgenmad og aftensmad inkluderet. Sengen er næsten altid futon, og det mest almindelige er, at du deler bad og toilet med værterne og andre gæster.
  • Ryokan: Traditionel kro, hvor der typisk er morgenmad og aftensmad inkluderet. Futonseng og delebad er det mest almindelige.
  • Shukubō: Overnatningssted på templernes områder. Her er typisk måltider inkluderet, og pilgrimme kan deltage i munkenes ceremonier om aftenen eller om morgenen.
  • Guesthouse: Overnatningssted med futon og delt bad – typisk ingen måltider med i prisen.
  • Business hotel: Små hoteller med eget lille værelse og eget bad. Vestlige senge er det mest almindelige. Mange business hoteller er forholdsvis slidte, og prisen er derefter.
  • Hotel: Minder om hoteller, som vi kender dem.

Shukubo overnatning i tempel 37, Iwamoto, på Shikoku 88

Klassiske japanske senge – foldemadrasser på gulvet. Her i tempel 37, Iwamoto.

Hvordan finder og booker man overnatning på Shikoku 88?

Guidebogen Route Guide har et kort med udvalgte overnatningssteder – i byer vises fortrinsvis de billige steder. Bemærk, at det kræver tid at lære at bruge guidebogen – kortene lapper over hinanden på uoverskuelige måder, og ind imellem vises overnatning kun på bestemte kortudsnit.
Se guidebogen og andre gode bøger om Shikoku 88 her

For os var det en svær tilvænning, at langt de fleste steder kun kan bookes på telefon og på japansk. Det mest almindelige er at bede ens vært om hjælp med at ringe og booke.

Overnatning på Shikoku 88 ved Kuma Kogen

Ud over de steder, der kun kan bookes ved at ringe, er her en liste over online steder vi bookede:

Guidebogen er ikke helt opdateret ift. hvilke steder man kan booke på andre måder end ved at ringe. Især på AirBnB er det vigtigt at bruge kortet frem for blot at søge på stedets navn, for de fleste steder hedder noget andet på portalen end de kaldes i guidebogen.

Overnatning i onsen på Shikoku 88

Lukususovernatning på onsen-hotellet Sanyo-So.

Hvad koster overnatning på Shikoku 88?

32 gange har vi haft overnatning uden måltider inkluderet. Det har i gennemsnit kostet 10.172 yen for to personer – 483 kroner.

6 nætter har vi haft overnatning med et enkelt måltid inkluderet. Det har i gennemsnit kostet 11.766 yen – 559 kroner.

10 nætter har vi haft overnatning med to måltider inkluderet. Det har i gennemsnit kostet 16.150 yen – 767 kroner.

Overnatning i Sukumo på Shikoku 88

Typisk japansk værelse. Vi havde en hel villa for os selv i dejlige Albergue Sakura i Sukumo.

Er det nødvendigt at booke overnatning på Shikoku 88?

Det korte svar er ja – af flere grunde. Shikoku 88 er væsensforskellig fra caminoen, når det kommer til booking af overnatning. Japanerne bryder sig generelt ikke om hovsa-løsninger og impulsivitet. De sætter en ære i at være grundige og velforberedte værter. I nødstilfælde kan man booke en dag i forvejen, men det bliver bedre modtaget med mere end det. Der findes ikke herberger som på caminoen, hvor det er først til mølle.

Ryokan Uroko-rö på Shikoku 88 tæt ved tempel 16

Mange japanske værelser er enorme – billedet her er fra Ryokan Uroko-Rö ved tempel 16, og det viser cirka en femtedel af værelsets størrelse.

I øjeblikket stiger Shikoku 88 i popularitet, og kapaciteten på overnatning har svært ved at følge med i højsæsonen april og oktober. Vi var cirka seks pilgrimme, der vandrede nogenlunde i takt, men på de øde strækninger er det flere end der er plads til, fordi mange af stederne fx kun har 1-3 rum.

Booking af overnatning på Shikoku 88

I de store byer er der ingen problemer med at finde steder, men på øde strækninger og strækninger med få muligheder er der tydelige flaskehalse. Vores bedste tip er uden sammenligning at være i ualmindelig god tid – to til tre måneder. Eller simpelthen købe en pakkerejse – Shikoku 88 er i hvert fald en destination, hvor det gør en stor forskel med hjælp til booking.

Mangareol overnatning på Shikoku

Henro house Sakura i Hiwasa på Shikoku 88

Vi kendte ikke nogen japaner hjemmefra, vi kunne bede om at ringe, men set i bakspejlet skulle vi have sat alt ind på at finde en, der kunne hjælpe os et par måneder før afrejse – i sidste instans hyre en freelancer til at ringe og booke. Det ville have sparet os for bøvl med booking undervejs på pilgrimsrejsen.

Hvor lang tid i forvejen skal man booke?

Her er vi faktisk overhovedet ikke enige! Så her får du hver vores svar:

Torben: “Det går jo nok… En uges tid frem er fint. Hvis der ikke lige er noget, må man bare tage tog eller bus. Det ordner sig. Det vigtigste er at kigge efter flaskehalse – de steder hvor der fx kun er een mulighed inden et bjerg. Der skal man være meget tidligt ude. Hvis man vandrer alene, er det nemmere at finde steder. Vi vandrede med en fransk pilgrim, som aldrig bookede mere end en dag frem, og det gik ok for hende. Ud af de 49 vandredage sov hun udenfor tre gange, fordi det ikke var til at få noget”.

Marie: “Hvis du som os vandrer Shikoku 88 i højsæsonen (oktober og april), er det flere steder slet ikke nok at booke overnatning en uge frem. Vi var typisk to-tre uger fremme ad ruten ift. at booke overnatning, og alligevel havde vi problemer.

Det pressede mig mere end Torben med bookingen, fordi det var mig, der havde opgaven det meste af tiden. På vandringen var jeg træt om aftenen, og det var svært at holde mig vågen til at overvinde sprogbarrierer og tjekke guidebog, Google maps, bookingportaler osv. inden jeg kunne gå til vores vært og bede om hjælp med plan A, B, C og nogle gange D. Billedet her illustrerer det vist meget godt:

Træt pilgrim faldet i søvn med guidebog

Booking af overnatning på Shikoku 88 blev min vandrings hamsterhjul. Jeg tacklede det, lærte af det og blev klogere på mine egne reaktioner og mønstre. Men ærligt talt: Havde jeg vidst, hvor meget det kræver at booke overnatning på Shikoku 88, ville jeg uden tvivl helst have booket al overnatning hjemmefra. Aldrig har jeg vandret en rute, hvor jeg så gerne ville have haft en vandrepakke”.

Hvilke templer kan man overnatte i?

Nogle af templerne tilbyder overnatningsmuligheder for pilgrimme. Det kaldes ‘Shukubō’ og findes i tempel 6, 7, 13, 19, 23, 24, 26, 37, 40, 58 og 75. For grupper tilbydes overnatning i tempel 38, 44 og 81.

Mange templer siger også ja, hvis pilgrimme spørger om gratis overnatning. Men vores tip er: Lad være med at spørge om det. Du kan støtte templerne og vise respekt ved at betale, når du kan. Gratis overnatning er for meget at bede om – også selvom de altid høflige japanere ikke siger nej.

Det er en særlig oplevelse at overnatte i templerne, få et lille glimt ind i det rolige tempelliv og opleve ceremonierne. Hvis vi havde vidst mere om, hvordan man bookede, havde vi sovet i alle de templer, vi overhovedet kunne og tilpasset planen efter det. Vi har overnattet i tempel 19, 37 og 58 og på Koya-San i Daien-Inn.

Især tempel 58 fascinerede os på grund af den bjergtagende beliggenhed, munken som vi følte en stærk forbindelse med og den dejlige onsen i kælderen. Tempel 75 er Kobo Daishis fødested og Shikokus svar på Betlehem. Her ville vi meget gerne have overnattet, men vi var for sent ude.

Overnatte i tempel shukubo på Shikoku 88

Kan man overnatte gratis på Shikoku 88?

Der findes fx ‘Tsūyadō’, som er en gratis overnatningsmulighed, som enkelte templer tilbyder, og ‘Zenkonyadō’, som er gratis overnatningsmulighed stillet til rådighed af private enten i deres hjem eller virksomheder. Bliver vi tilbudt gratis overnatning fx i et tempel eller hos en familie, vil vi give en donation som tak. Der er stigende problemer med, at lokalbefolkningen føler sig presset af gratister på pilgrimsruten, og det vil vi nødig bidrage til.

Camping forbudt-skilt på Shikoku 88

Kan man overnatte i telt på Shikoku 88?

Vi medbragte vores ultralette telt, men måtte hurtigt sande, at Shikoku ikke er nogen oplagt destination med telt, med mindre man planlægger alle etaper hjemmefra, både dem med indendørs overnatning og dem med telt. Fordi man er nødt til at booke al indendørs overnatning, er det i praksis ikke muligt at skifte over til teltet, når vejret og humøret gerne vil. Samtidig har Japan langt fra  samme friluftstradition, som vi kender fra norden. Der er meget få steder det er lovligt at slå teltet op, og ofte er det ikke hyggelige steder. Vi sov kun i telt en enkelt nat, fordi det var umuligt for os at finde overnatning. En geopark gav os tilladelse til at slå teltet op hos dem. Det blev en uforglemmelig nat bag en række vending machines, der kørte jingles på flere sprog hvert kvarter, Til den ene side lå de offentlige toiletter til en busterminal, til den anden en larmende fabrik. Lå-lååå-låååå…. Efter den nat sendte vi teltet hjem til Danmark!

Kan man overnatte i telt på Shikoku 88?

Skulle det være lykkedes for os med telt, skulle vi have planlagt etaperne efter de få campingpladser og teltsteder der findes. Telt hver nat er ikke realistisk på Shikoku 88.

På nettet finder du masser af tips om gratis steder at slå telt op for natten i naturen ved marker, i parker og på strandene – det er sjældent godkendte steder. Japanerne er generelt venlige og høflige, men både vestlige og japanske pilgrimme, der ghostcamper, er blevet et problem på Shikoku.

Kan man sove i henro huts?

Langs ruten er bygget en række små pausesteder til pilgrimme – de såkaldte henro huts. De er netop tænkt som pausesteder, og ikke gratis overnatningshytter. Nogle pilgrimme bruger dem alligevel til at slå telt op indeni. Vi gør det ikke, men vælger at støtte de lokale ved at betale for overnatning.

Hvad gør man, når der ikke er nogen ledige overnatningssteder?

Hvis du ikke kan finde overnatning præcis hvor det passer med din ønskede distance, så tjek den offentlige transport. Ofte er den bedste løsning at se, om du rammer en station, og så tage toget et par stop, til du rammer en by med plads.

Bustransport på Shikoku 88

Du kan også booke et sted, der giver dig en for kort dag, sætte rygsækken af og vandre så langt du lyster, og tage bus, tog eller taxi tilbage til dit overnatningssted om eftermiddagen og frem igen næste morgen. Ofte kan du også spørge din vært om at hente og bringe dig eller hjælpe dig med at booke taxi.
Vær obs på busserne – de kører ofte ikke lørdag og søndag, og i øde områder kan der sagtens være blot en bus om dagen på hverdage.

11 replies
  1. Niels
    Niels siger:

    Hej Marie og Torben,
    Linket ovenfor til Henro.org virker ikke når jeg prøver?
    Jeg får en Application error…

  2. Sylvester
    Sylvester siger:

    Hej
    Jeg er en ung dreng på 20 år, der tager afsted alene d. 25 august uden nogen hjemrejse..
    Hvad siger i til, at man rejser på den tid af året? Burde man vente til slut september måned, eller skal jeg fortsat holde mit mål om at rejse midt august? :)
    Mvh. SLY

    • Frie Fodspor
      Frie Fodspor siger:

      Hej Sylvester. MEGASEJT! Vi har ikke vandret Shikoku endnu – det vi deler på Frie fodspor er derfor ikke vores egne erfaringer, men noter til vores tur, som starter 4. oktober i år og indtil 30. november. Vi tror umiddelbart du bliver superglad for friheden i ikke at have en fast hjemrejsedato. Årstiden er vi mere tvivlende med, for september er tyfonsæson, og Shikoku er kendt som en af de værst ramte egne i Japan. I de guidebøger vi har læst anbefales månederne marts-april-maj og oktober-november-december. Perioden derimellem beskrives som meget fugtig/alt for varmt og tyfonsæson. Vi ville klart vælge slut september. Når nu verden er åben, kan du jo overveje, om der er et andet eventyr på vejen? Hvad med fx Finland? Vi flyver via Helsinki, som er en god flyvevej til Japan. Samerne, Lapland og vildt smuk natur? Med overnatning på Shikoku følger vi meget med i de to internationale Facebookgrupper for Shikoku (vi har linket til dem i guiden) – der er virkelig formidabel hjælp at hente. Vores indtryk er, at det er en god ide at booke dagen før. Vi kommer til til først og fremmest at sove på henro houses af hensyn til at holde prisen nede. Vi bærer også letvægtstelt med, men vil udelukkende sove på campingpladser og godkendte teltpladser. Shikoku er meget plaget af teltfolk på fribillet, der wild camper ulovligt uden at vise situationsfornemmelse eller respekt for japansk kultur. Vi har tænkt os at respektere de rammer, der er om teltning i Japan. Det er en god ide at have den japanske version af Rejseplanen som app på mobilen, hvis nu du skulle få brug for transport. Rigtig god tur, og hvor er det vildt fedt at du drager ud i verden på egen hånd. Vi arbejder på en liste over de overnatningssteder vi har fået anbefalet. Vi kan evt. sende dig listen når den er klar som inspiration, så du har noget at gå ud fra. Bedste hilsner Marie og Torben

    • Rikke
      Rikke siger:

      Jeg vandrede fra 12. September og de første 16 dage var meget varme og fugtige. Og husk at være realistisk omkring tempel 12 (for de fleste på 3. Dagen) Det er stejlt og svært at vandre og man bør begrænse sig til max 20 km den dag. Jeg startede tidligt, gik 16 km og var først fremme ved solnedgang. God tur!!

  3. William
    William siger:

    What’s up Dear, are you actually visiting this web site daily,
    if so after that you will without doubt obtain fastidious knowledge.

  4. Kim Pedersen
    Kim Pedersen siger:

    Hej
    Vi påtænker at tage afsted marts/april 2022 og ville lige høre om jeres overslag på 32.000,- er pr person eller for to?
    Venligst
    Kim

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Kim. Det er pr. person:-). Jeg retter lige artiklen, så de står klarere frem. Vi regner med at tage af sted i samme periode – vi gider ikke have coronaproblemer. Hilsen Marie

Kommentarer er lukkede.

Shikoku 88 - caminoen i Japan
Onsen i Japan på Shikoku 88
Gode bøger om Shikoku 88
Hvad koster det at vandre Shikoku 88?
Den berømte pajapsnke arkitekt Tadao Ando står bag Children Book Forest i Osaka og Kobe