GUIDE Marskstien – 54 km åben himmel
Reklame Tøndermarskinitiativet og VisitSønderjylland
Tjek vores bedste tips til Marskstien, som bringer dig gennem det bedste af Tøndermarskens landskaber og hyggelige byer
Hvordan kan Marskstien inddeles, hvor er det godt at overnatte, og hvad med proviant? Her deler vi vores erfaringer med Marskstien.
Facts om ruten
- Distance: 54 km rundtur
- Startsted: Det er nemt at starte i en af byerne: Højer, Rudbøl, Tønder eller Møgeltønder.
- Parkering: Vi startede i Højer og satte bilen ved kirken (Torvet 7, 6280 Højer)
- Hunde er velkomne i snor på hele Marskstien
Er Marskstien skiltet?
Det er den i den grad – vi er tæt på at påstå, at det er Danmarks grundigst skiltede vandrerute.
Heldigvis er landskabet ikke overstrøet med skilte – der er sat de nødvendige, og ikke flere:
Ved lange strækninger lige ud er der pædagogisk angivet, hvor langt der er til næste skiltepæl. At det så ofte føles længere – det er en anden sag:-)
Hvordan er mulighederne for proviant?
I alle fire byer undervejs er der enten café, kro eller restaurant og derfor mulighed for at spise, hvis der ellers er åbent, når du vandrer forbi. I både Højer og Tønder er der også dagligvarebutikker. Undervejs på ruten er der flere af de her lækre pausesteder, når du mest savner dem:
Vandrer du som os turen med vandrepakke, behøver du faktisk ikke anden proviant end evt. kaffe/te, snacks og vand til turen. Du får nemlig madpakken med hver dag – her hjemmelavet hønsesalat fra Hostrups Hotel:
Hvordan kan Marskstien inddeles i etaper?
Marskstien kan vandres både med overnatning i en seng og udendørs i shelter eller telt.
Etaper til dig, der vil overnatte i en seng
- Højer til Rudbøl 23 km
- Rudbøl til Tønder 16 km
- Tønder til Højer 15 km
Etaper, når du sover i shelter
Der er etableret tre fede shelterpladser undervejs. Sheltrene har drejbare sokler, så du til enhver tid kan outsmarte vinden.
- Højer – Lægan 25 km
- Lægan – Møgeltønder 16 km
- Møgeltønder – Højer 13 km
Alle sheltrene kan bookes på www.bookenshelter.dk
Hvordan er toiletforholdene?
Toiletterne er markeret på vandrekortet. Marskstien er en forholdsvis ny vandrerute, og der bliver stadig arbejdet på at udvide faciliteterne – herunder flere toiletter. Længste stræk uden toilet er fra Vidåslusen til Rudbøl.
Kan man få kørt sin bagage?
Ja! Vi kan normalt klart bedst lide at vandre med vores bagage. Men denne gang havde vi både iPad og computer med, så det blev pakket i en rygsæk for sig og kom med bagagetransport. Det funkede upåklageligt.
Du bestiller bagagetransporten samlet og udfylder en bagagemærkat til din taske. Efterlad din taske det aftalte sted om morgenen – så er den nået frem til dit nye sovested, før du er.
Hvordan er landskabet?
Marskstien tager dig helt tæt på Tøndermarskens særlige landskaber. Lavtliggende land dannet af havet og formet af mennesker gennem århundreders ingeniørarbejde med afvanding og bevanding i sindrige systemer.
Du kommer ud at vandre på de fredede diger, der omslutter og beskytter marsken og marskboerne mod oversvømmelser. En del af ruten går langs grænsen til Tyskland – her langs vildsvinehegnet ved Rudbøl Sø:
Du har vidde udsigter til den flade marsk – en særlig stilhed og meditativ ro, som kræver sit menneske. Du deler stien med tusindvis af får:
Hvilke byer oplever man undervejs?
Landsbyerne og byerne du kommer til – i rækkefølge fra mindst til størst: Nørremølle, Rudbøl, Møgeltønder, Højer og Tønder. Det er en tilsnigelse at kalde Nørremølle en landsby – det er mere en pittoresk håndfuld frisiske huse omgivet af fårefolde. Rudbøl er heller ikke stor – men bredt kendt, fordi landegrænsen til Tyskland skærer byen over i to. Møgeltønder er Sønderjyllands royale højborg med Schackenborg som hjertet og Danmarks nok lækreste landsbygade – Slotsgade.
Højer er særligt interessant – her er en håndfuld store fonde flokkedes om at skabe rammer for en omfattende byfornyelse.
Barren er sat højt, og det er en fornøjelse af se asfalten blive skrællet af og erstattet af brosten og sirlige sildebensmønstre på fortovene:
Tønder har det hele og mere til. En by, der overraskede os meget, og som vi nød i fulde drag. Fra de historiske bygninger til den runde plads ved kirken og den nye cirkelbro, som er en del af byens sikring mod klimaudfordringer med stigende vandmængder. Her kan det føles som at gå på vandet:
Gode tips til pakkelisten?
Fordi der er så åbne vidder på Marskstien, er det afgørende, at du medbringer noget mod både blæst og sol. Vi priste os lykkelige for at have både halsedisse, hue og merinolinerhandsker med, og på dagene med læ kom solhatten med skygge på. En drikkedunk er også helt nødvendig.
Det dummeste, vi tog med var vores regnponchoer! I marsken blæser det ofte så meget, at skaljakke og regnbukser er en bedre løsning. Se selv her:
Hvad er vandrepakken?
Vi vandrede Marskstien som en ‘vandrepakke’, hvor du booker tre overnatninger og fuld forplejning på een gang. Det koster cirka 6.400 for to personer. Der er virkelig god mad på alle tre steder: Marskplatte på Marskhotellet og rigtig gode treretters menuer på både Rudbøl Grænsekro og også på Hostrups Hotel. Det er første gang vi har prøvet at vandre på den måde med alt arrangeret. Vandrepakken var en supernem måde at komme af sted og koster ikke ekstra ift. at booke samme steder selv. Bagagetransport kan tilkøbes.
Her kan du se mere om vandrepakken og booke
Er du til shelter, kan du nemt vandre Marskstien på et meget lavere budget end os ved at vælge et af de mange sheltere undervejs og tage madpakke med eller købe mad i supermarked i Højer eller Tønder undervejs.
Vandrer du Marskstien med din firbenede ven, kan du vælge en særligt vandrepakke med overnatning hundevenlige steder. Se vandrepakken med hund her
Hvordan er underlaget, og hvilket fodtøj er bedst?
Marskstien har generelt behageligt underlag at vandre på og meget lidt asfalt. Det meste af tiden vandrer du på diger, markveje og grusstier. Lette vandresko eller løbesko er alt rigeligt – intet behov for at investere i vandrestøvler for denne rute i hvert fald.
Fem fede oplevelser undervejs
Mange – her et lille udpluk af hvad vi var glade for at opleve:
- Udstillingen i Tønders vandtårn med 36 af Hans J Wegners stole. Tønder er Wegners hjemstavn, og min far, Jens Bernsen, skrev denne bog om Danmarks største stolemager:
- Højer Mølle: Superlaber udstilling om Tøndermarsken – og en legendarisk god rugsbrødslagkage i caféen
- Grænsen! I Rudbøl kan du krydse grænsen til fods, snuppe en fyraftensøl fra Flensburger bryggeri på den tyske grænsekro Alter Deutscher Grenzkrug, og gå tilbage at sove på den danske Rudbøl Grænsekro.
- Sort sol – eller grå sol og hvid sol for den sags skyld. Fuglelivet er umådeligt rigt i marsken og et must see
- Keramikere og kunstnere i byerne undervejs. Vi forelskede os i stentøjet med de fine marskfarver hos Højer Pottemageri
Kan man afkorte ruten?
Hvis du gerne vil opleve Tøndermarsken til fods, men synes 54 km er i overkanten, kan du kigge på de otte forskellige skiltede stisløjfer, der er åbnet i Tøndermarsken. De er mellem 2,7 og 12 km hver og alle tegnet ind på kortet.
Kort over Marskstien
Der er lavet et glimrende papirkort over Marskstien. Se kort over Marskstien som pdf her. Det kan være rart at have kortet inden start, fordi det er hyggeligt at glæde sig. Kortet er også meget brugbart i planlægningen, fordi der er en prik for hver kilometer, så du kan se, hvor lange dine dage bliver.
Se Marskstien som gpx-kort
Du behøver ikke gps for at gå Marskstien – skiltningen er glimrende. Hvis du bedst kan lide at have ruten må mobilen, så du kan se, hvor du selv er på kortet, er det nemt:
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Klik på dette link til kortet over Marskstien (du er den blå prik på kortet)
Er det muligt at nå at få tilsendt en Uldpose i blød merino, højde 175 cm, inden d. 5 oktober?
Kære Malene. Desværre ikke – de er først på lager cirka 10. oktober. Hilsen Masrie og Torben
Hej Marie,
Tak for alt denne information.
Hvis jeg er interesseret i Sort Sol kan jeg så se det fra denne vandrerute, eller er det bedre at omlægge ruten lidt efter fuglene?
Hvis det er bedre at omlægge ruten, hvordan foreslår du jeg gør det?
Venlig hilsen
Malene
Hej Malene. Så dejligt du kan bruge siden. Desværre er vi ikke lokalkendte nok til at kunne svare på hvor præcis det er bedst. Foreslår du tager fat i nogle, der er tættere på, fx lokal naturvejleder eller turguide. Kh Marie og Torben
Hej Marie og Torben.
Er lige kommet hjem efter 160 km i Marsken som jeg vander på 8 dage, for jeg tog også sløjferne med, og jeg over natte 2/3 dage på campingplads og tog så ud der fra. Det var en fantastisk tur hvor jer lærte rigtig meget om Marsken fortalt af de menisker som lever på og har deres daglig gang på Marsken, det at kunne havde tid til at vandre på denne måde, hvor du ikke kun vandre fra A til B. Men hvor du oplever histories vingesus, var en af de mere specielle vandre ture som jeg har gåde.
Ha en forsat god vandre sommer.
Allan.
Glemte at spørge……..hvor har I købt de lækre trækopper?
Måske skulle i sælge dem i jeres webshop.
Vh Lone
Kære Lone. Vi har desværre komplet overset din kommentar her – beklager… Vores dejlige trækopper køber vi i Japan. Vi pønser meget på også at få dem i webshoppen, for de er virkelige lette og oplagte til vandreture. Du kan se den shop vi fandt dem i her: https://muku-store.com/user_data/cup.php?fbclid=IwAR3V7vq6L2XwYW5OLCk8CiYVEmiUw4DVsGf2PvxtLfKsFMh9nUMgkAroWDA Hilsen Torben og Marie
Hej.
Tak for jeres informative side.
Min veninde og jeg skal vandre Marskstien, og vil gerne have et papirkort. Jeg kan se på foto, at I har et papirkort, men hvor får man fat i det?
Bedste vandrehilsner Lone
Kære Lone. Vi fik papirkortet til Marskstien på første dag i Højer – på Marskhotellet. Rigtig god tur. kh Marie og Torben