GUIDE Vandring i Lüneburger Heide
Reklame Lüneburger Heide og Spejder Sport
Lüneburger Heide som vandredestination tog os lidt tid at komme ind på – tjek vores tips her og blive klogere før din tur
Det store hedeområde Lüneburger Heide byder på masser af vandremuligheder – men er svært at gå til, fordi meget af informationen er på tysk. Her har vi samlet de tips vi selv stod og manglede inden afgang.
Hvor er det fedt at bo i Lüneburger Heide?
Hvis du gerne vil bo samme sted nogle dage og vandre direkte ud derfra, er det værd at kigge på Oberhaverbeck ved Bispingen. Her ligger hyggelige kroer direkte op ad heden, så du kan vandre uden at køre først. Hotellet Stimbekhof og flere andre i Oberhaverbeck ligger, så du kan starte direkte fra hoveddøren på din vandring på heden. Vi har ikke boet der, så vi ved ikke om det er et godt sted eller ej – tag det blot som et eksempel på de hyggelige hoteller i tysk countryside-stil:
Vi boede en del længere mod syd – et rigtig dejligt sted i Naturpark Südheide, hvor der generelt er færre mennesker end i nord. Det økoagtige, stille TraumzeitHof i landsbyen Dalle. Der er en enkelt skiltet rute lige ved – men ellers skal man køre cirka 20 minutter til de forskellige ture:
Det var vores første erfaring med at bo eet sted og vandre ud fra det. Vi har konkluderet, at vi er bedre til A til B-vandring, hvor vi sover nye steder hver nat. Dem er der heldigvis også tre gode muligheder for gennem Lüneburger Heide.
Sådan finder du rundture i Lüneburger Heide
Rundture i Lüneburger Heide finder du på https://www.lueneburger-heide.de/en. Den danske del af hjemmesiden er desværre svær at bruge – vi synes vi fik det bedste overblik ved at bruge den engelske del suppleret med et vandreguide, vi købte for 3,5 euro gennem Lüneburger Heide.
Heidschnuckenweg: 10 etaper gennem det bedste af Lüneburger Heide
Ruten er opkaldt efter de nuttede hedefår, heidschnucken, du møder mange steder på Lüneburger Heide.
Heidschnuckenwegen er den nordligste af Tysklands certificerede topklasse-vandrestier: 223 km eller ti vandredage gennem heder, skove og landsbyer med stop på hyggelige landsteder med tysk countryside-charme undervejs. Ruten har pilgrimsherberger undervejs, og man kan få vandrepas og stempler i de mange små hyggelige byer, den går igennem fra Fishbek i nord til Celle i syd.
www.heidschnuckenweg.de
Pilgrimsruten Jakobsvejen på Lüneburger Heide
Du møder den klassiske gule musling på en blå baggrund mange steder på Lüneburger Heide – muslingen, der symboliserer pilgrimsvandringen eller caminoen til Santiago de Compostels i Spanien. Pilgrimsruten Jakobsvejen på 433 km gennem Nordtyskland fra Hamborg til Celle går midt igennem Lüneburger Heide, og følges på nogle strækninger af Heidschnuckenweg. Se etaper, gpx-kort mm. til pilgrimsruten Jakobsvejen i Lüneburger Heide her:
www.lhg.me/11234
Fjernvandrevejen E1 gennem Lüneburger Heide
Flere steder mødte vi fjernvandrevejen E1, der starter ved Nordkap og slutter på Sicilien. Den er også en mulig langdistancesti for dig, der gerne vil vandre på Lüneburger Heide. Den går mere lige fra A til B end fx. Heidschnuckenweg, der snor sig mere efter de smukke områder og landsbyer.
Hvilken årstid er bedst?
Her er der efter vores mening kun een årstid! Når heden blomstrer – heidblüte. Det gør den fra slutningen af august og til oktober. De lilla farver er ikoniske for området og det, vi kom for. Vi blev ikke skuffede. Området er sikkert også smukt i efteråret (selvom størstedelen af træerne er stedsegrønne) og med sne og klart vejr. Men for os slår intet lyngens blomstring. Hvis du vil følge årstiderne og få et godt indtryk af årstiderne og hvad der venter i Lüneburger Heide, er Facebooksiden Lüneburger Heide værd at følge.
Vores favoritgrej til vandring
Vandrebukserne med lynlås i siden. Vejret kan sagtens være rigtig lunt og dejligt i september, og vi fik varmen, mens vi travede. Så kunne Torben supertriumferende lyne sine bukser op i siden og få luft med et ’Aaaaah…’ mens jeg gryntede irriteret over ikke at have den feature i mine.
Termokanden. På hederne i den sydlige del af Lüneburger Heide er der dejligt stille – men dermed heller ikke lige en café til en kop kaffe. Derfor var vi rigtig glade for at have termokanden med hjemmefra og selv stå for hyggen.
Let fodtøj. Stierne i Lüneburger Heide er generelt gode og bløde. Vi blev glade for at have ladet de tunge vandrestøvler blive hjemme og i stedet taget vores Mammut med – Torben sko og jeg støvler.
… og det vi inderligt savnede
Vi havde nok mest tænkt Indian Sommer, fordi vi tog til Lüneburger Heide de første dage af september. Men vil du som os opleve solopgangen eller fuldmånen, kan nætterne godt være temmelig chill. Vi savnede:
- Merinohandskerne. Især gode, når du fryser af at holde om vandrestavene. De vejer og fylder ingenting og burde bare have været med!
- Buff. Igen – vi har buffs, men sparede vægten. Nu har vi lært, at buff skal med sommer som vinter, for det er så fedt hurtigt at kunne varme ørerne eller få styr på håret, når det flagrer.
Tre top-oplevelser i Lüneburger Heide
Mest spektakulære strækning: De kuperede stier omkring Oberhaven har magiske udsigter, og du kommer gennem Wilsede med de hyggelige gamle huse og traditionelle caféer.
Sprød solopgang. Nej, det er ikke bekvemt, og ja, sengen er sikkert dejlig lun og varm. Men und alligevel dig selv en solopgang over Lüneburger Heide! Eftersommerens solopgange er magiske og det abosult bedste tidspunkt at opleve hedens farver. Duggen ånder op fra lyngen, mens solen stille står op – mere fredfyldt bliver det ikke.
Mest autentiske mad: Sæt kursen mod Zur Alten-Fuhrmann-Schänke. Restauranten, der også er pilgrimsherberg, er fortættet, tysk hygge! Vi er ’de nye’, da vi træder ind, og stamgæsterne kigger forbløffede. Tjeneren har tid til en lille en ved bordet, og på tallerkenen får vi områdets ikoniske husmandsret: Heidschnuckenbraten!
Tre tips til vandring på Lüneburger Heide
- Tag madpakke med. De fleste rundture på heden er der ingen indkøbsmuligheder på. Til gengæld er der ofte madpakkemulighed på hotellerne, der er lagt meget an på vandrere
- Husk vand. Vi fandt ingen drikkeposter undervejs.
- Tjek din rute grundigt inden start. Tag evt. billede af kortet på vandreskiltet. Der er sjældent mobilforbindelse, så det er rarest at være beredt.
Rejsen til Lüneburger Heide
Fly giver (heldigvis) ikke mening til Lüneburger Heide. Vi hoppede i vores mikrobil tidligt hjemmefra og var på Rødby-Puttgarden ved morgenmadstid (morgenbuffeten er god). Turen til Lüneburger Heide tager fem timer og tyve minutter i bil fra København – eller fire timer og fyrre minutter fra Aarhus.
Det er oplagt at tænke oplevelser ind på vejen – fx en overnatning i Hamborg, der er en fed by. Eller et stop i barfodsparken ved Egestorf eller det nyåbnede skovtårn og boardwalk i trætoppene, Heide Himmel. Begge steder ligger lige på vejen og er stoppet værd.
Udsigten ud over Lüneburger Heide fra Heide Himmel.
Hvad koster overnatningerne?
Vi gav 812 kr. pr. nat inkl. morgenmad på TraumZeithof. Du kan også vælge halvpension der. Pilgrimsherberget Zur Alten Fuhrmanns-Schänke, som vi spiste hos, har værelser til 310 kr. pr. nat inkl. morgenmad. Der er både dyrere og billigere muligheder spredt over Lüneburger Heide, alt efter hvad du er til – plus gode muligheder for telt.
Glade og mætte efter aftensmad på pilgrimsherberget Zur Alten Fuhrmanns-Schänke
Nu får jeg jo lyst til at besøge heden igen! Og helt sikkert toppe det op med et besøg i selve Lüneburg, som er en meget charmerende by. Omend Hamburg er federe :)
Også os!