VANDRERUTE Kilen rundt: Paradis for bjerggeder


Det er sjældent at finde decideret stejle vandreruter i Danmark. Kilen rundt ved Struer er en af dem – og en supersmuk og fredelig en af slagsen

Hverken Struer eller vandreruten med det sjove navn Kilen rundt ringede en klokke hos os. Men vi så et par billeder derfra, som var nok til at overbevise os om at give ‘Lydens by’, Struer, en chance.

Facts om ruten

  • Længde: 14,4 km rundtur
  • Sværhedsgrad: Udfordrende pga. stejlheden og de dejligt ujævne spor
  • Barnevognsegnet: Bare nej
  • Hunde: Nej – men der er hundeskov i den nordlige del af Hornet
  • Startsted og parkering: Ved Naturskolen Kjærgaard Mølle, Kjærgårdsmøllevej 5, 7600 Struer. Der er parkering både på selve naturskolen og før og efter. Der er også en P-plads ved vejdæmningen, hvis du hellere vil starte der.

Ruten er rigt velsignet af steder, du har lyst til at slå dig ned med madpakke og kaffe på kanden. Der er en særlig ro på denne rute, der måske på grund af det udfordrende terræn ikke virker overrendt på nogen måde. Stemningen kalder dig simpelthen til at lægge dig på ryggen med et græsstrå i mundvigen på en solbeskinnet skråning et par timer.

Hvad er Kilen rundt overhovedet?

Kilen er en brakvandssø nordvest for Struer. Den var oprindelig en del af Struer Bugt i Limfjorden, indtil man i 1856 byggede en vejdæmning og senere en jernbane, der adskilte Kilen fra Limfjorden. Der bliver hvert år afholdt løbet Kilen rundt her.

Hvordan er landskabet og terrænet?

Terrænet er efter vores mening en fuldtræffer: Smalle trampestier, hvor du går i folde og gennem naturområder, hvor heste, geder og får står for naturplejen ved at græsse, så krat og gyvel ikke overtager området. Om sommeren kan græsset være knæhøjt, og har der ikke lige været nogen før dig, kan stierne være lidt svære at se. Du har dog altid vandet at navigere efter.

Små jordskred i skrænterne danner terrasser, som fx fårene elsker at gå ad – et karakteristisk og smukt landskab. Her er dit eget fodspor side om side med klove og hove i mange forskellige størrelser.

Du forcerer et utal af stenter for at komme ind og ud af foldene:

Selve stierne er meget ujævne og skråner ned mod søen. Landskabet er generelt kuperet og flere steder direkte stejlt. Ikke en rute til hverken barnevogne, babyjoggere eller dårlig kondi. God fodtræning – og også oplagt, hvis du træner til at vandre en af de bjergrige caminoer som fx Camino San Salvador i Spanien.

Tip: Danmarks bedst beliggende spejderhytte?

Først blev vi grebet af en uskøn misundelse, da vi så hytten trone på bakken her ved Resenborg med udsigt ud over Kilen. Men så indså vi, at det måtte være en spejderhytte – og så er alt ligesom godt, ikk’? Det er endda en spejderhytte, som kan lejes for meget overskuelige priser her til fx familiearrangementer.

Hvad med skiltningen?

Skiltningen er ikke til at tage fejl af: Den guider dig sikkert hele vejen rundt med pæle, der er malet røde på toppen, og røde pletter på træerne:

Intet behov for GPS her. Hvis du alligevel er nysgerrig efter at se et kort over ruten, kommer det her:

Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se hvor du selv er:

Som vi ind imellem konkluderer, når vi besøger naturperler rundt om i landet: Hvis vi boede i Struer, vandrede vi Kilen rundt hver dag.

12 replies
  1. Gitte
    Gitte siger:

    Hej, det er vidst lidt kyv at den app I reklamere for er gratis. Muligt den var det i 2020, men her i 2022, er den det ikke. 😢

    • Marie
      Marie siger:

      PS: Lad os lige gøre det helt klart: Vi reklamerer ikke for AllTrails. Vores arbejde med at lave og formidle ruter er frivilligt. For artikler med reklameindhold skriver vi det tydeligt øverst. Bedste hilsner Torben og Marie

  2. Christine Kallerup Hansen
    Christine Kallerup Hansen siger:

    Hej.
    Var der shelter eller teltplads på ruten? Vi har nemlig børn med og ville dele den op med en overnatning.
    Mvh Christine

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Christine. Åååh, det kan vi desværre ikke huske om der var. Men der er i hvert fald et spejdercenter – måske der kan bookes shelter der? Hilsen Marie og Torben

      • Hans
        Hans siger:

        Der er både campingplads og vandrerhjem meget tæt på ruten (https://www.struer-vandrerhjem.dk/), så med lidt planlægning kan man installere sig først og så køre til Kærgaardsmølle og starte ruten derfra. Dermed er ruten delt op i to lige lange strækninger. Bemærk den smalle passage under jernbanen overfor den parkeringsplads, som nævnes i beskrivelsen.

        • Marie
          Marie siger:

          Hej Hans! Tak for input – godt at vide, hvis nogen skulle have brug for en overnatning inden turen. Hilsen Marie og Torben

  3. Esther Mathiasen
    Esther Mathiasen siger:

    Hej Marie
    Den må jeg prøve, men hvorfor ingen hund med. Er det decideret ulovligt eller er ruten bare ikke egnet?
    Mvh Esther

  4. Thomas “fisker” Jacobsen
    Thomas “fisker” Jacobsen siger:

    Fedt at læse den gode beskrivelse af kilen rundt. Og fedt i er så positive omkring Naturen og selve ruten???

    • Marie
      Marie siger:

      Det er altså også svært at være andet end begejstret for den rute:-) Hvem der bare havde den i sit nabolag. Bedste hilsner Marie

  5. Lisbet Hauge
    Lisbet Hauge siger:

    Rigtig fin og varieret tur Kilen rundt. Har lige gået turen i dag. Helt rigtig turen er for “bjerggeder”. Jeg kunne godt have tænkt mig at vide, inden jeg gik ud på turen, at man meget af vejen skal gå i knæhøjt græs. Godt det var fint afmærket, for stierne kunne man ikke altid se.

    • Marie
      Marie siger:

      Knæhøjt græs! Det var lige godt… Jeg tilføjer det lige med det samme i artiklen. Der var af gode grunde ikke knæhøjt græs i april da vi vandrede den. Men rigtig relevant at vide for folk der skal af sted. Tak for input. Bedste hilsner Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Sove i telt på stranden i Sverige - allemannsretten