VANDRERUTE I Karen Blixens fodspor på Blixenruten (16 km rundtur)
Blixenruten er en oplevelse til fods i Karen Blixens fodspor rundt om hendes elskede barndomshjem Rungstedlund
Digterruten ved Rungstedlund er både interessant og natursmuk – klart en rute, vi gerne vil vandre igen.
Hvor starter Blixenruten og hvordan kommer jeg til startstedet?
Det officielle startsted for Blixenruten er ved Karen Blixen Museum Rungstedlund.
- I bil: Vi parkerede på Rungsted Havn 10, 2960 Rungsted Kyst hvor der er gratis parkering uden tidsbegrænsning lige over for startstedet. Havnen er det oplagte parkeringssted til Blixenruten, for der er forholdsvis få parkeringspladser ved Rungstedlund – dem har museumsgæsterne mere brug for end os, der vandrer
- Offentlig transport: Du kan starte på Blixenruten direkte fra Rungsted Kyst Station. En anden god mulighed er at starte og slutte turen ved Hørsholm Kirke, hvor er der gode busforbindelser, fx 150 S fra Nørreport. Stoppestedet hedder Hørsholm Hovedgade.
Hvilke oplevelser er der på Blixenruten?
Vandreturen er en smuk og varieret skovvandring med glimt af den vilde natur, Karen Blixen var langt forud for sin tid i kampen for. Ruten starter ved Karen Blixens barndomshjem Rungstedlund og går i hendes fodspor forbi nogle af de steder og landskaber, som betød allermest for hende. Blixenruten er en del af Danske Digterruter. Der er lavet 17 lydfortællinger til ruten, som på fineste vis fletter Karens Blixens liv sammen med områdets mange natur- og kulturoplevelser.
Er du træmenneske, er Blixenruten en drøm af en vandrerute. Lydfortællingen ‘Hvor sandvejene mødes’ folder historien ud om hvordan Linstow som chef for de kongelige danske skove plantede forskellige europæiske træarter i hvert af felterne der hvor otte sandveje mødes, og med sine forsøg formede hele det danske skovbrug. Lyt også til historien om Herregårdslunden: Karen Blixen samlede frø fra træer på 14 danske herregårde, der stod hendes hjerte nær, og plantede dem bag barndomshjemmet. Turen går også lige forbi Arboretet, som er en meget smuk botanisk have med skovtræer.
>> Se vores vandreguide til Arboretet
Også de kongelige historier i området er nogen, vi husker. Især den om Hirschholm Slot, der i folkemunde blev døbt ‘Nordens Versailles’. Slottet fik et kort, men spektakulært liv, for det blev bygget i en sø tæt ved en sump, og svampene mæskede sig på murene, endnu før byggeriet stod klar. Slottet lå, hvor Hørsholm Kirke ligger i dag:
Historien om Dronning Caroline Mathildes affære med kongens livlæge, Struensee, foldes smukt og sørgeligt ud. I Folehaveskoven krydser Blixenruten Mathildestien – den vej, som Struensee fik anlagt over til parrets elskovsrede, Frydenlund. Hun fødte deres barn på Hirschholm Slot, inden de betalte den højeste pris for deres forbudte kærlighed: Struensee blev halshugget i Fælledparken, og Caroline Mathilde døde i fangenskab. Det var så den kærlighedshistorie.
Hvor lang er Blixenruten og kan den forkortes eller forlænges?
Blixenruten er en 16 km rundtur med start og stop ved Rungstedlund. Der er to genveje undervejs, som gør det muligt at inddele Blixenruten i tre rundture på 5-6 km hver:
- Arboretet og Hørsholm Kirke (vestligste rundtur)
- Rungstedlund og Rungsted Hegn (nordligste rundtur)
- Folehaveskoven (sydligste rundtur)
Genvejene er ikke skiltet, men vi har tegnet dem ind med blå og lilla på vores kort nederst. De er også vist på pdf-kortet over Blixenruten.
Det er oplagt at forlænge Blixenruten med en 1 km rundtur i gennem Arboretet – se vores forslag med grønt på kortet nederst.
Er ruten skiltet?
Blixenruten er skiltet både med og mod uret – kig efter de smukke skilte med sorte/cremefarvede pile og et billede af Karen Blixen. Desværre er skiltningen ikke helt i top, hvis man vandrer med uret rundt. Da Marie gik turen første gang med en meget erfaren vandremakker, gik det galt fem steder. Anden tur var med Torben, og han gik forkert tre af de fem steder, og stod længe og ledte ved de sidste to. Det er forskellige ting, der forvirrede: To steder så vi skiltet, men misforstod, hvor det pegede hen. To steder missede vi et sving, fordi det var markeret et andet sted end der, hvor vi ledte efter det. Det sidste sted var ved en lyttepost, hvor det ikke var tydeligt markeret, at man skulle gå en afstikker og tilbage ad samme vej. Det digitale kort hjalp os tilbage på sporet – se kortet nederst på siden.
Hvordan er terrænet – og kan man have barnevogn og hund med?
Langt det meste af ruten er rigtig god skovsti – både grusstier og smalle skovspor, hvor der ikke kan gå to ved siden af hinanden. Hunden kan du have med hele vejen i snor (hvis den ellers gider gå så langt…) Stien er generelt ret tilgængelig, men ikke bred nok til barnevogn. En babyjogger kan fungere med lidt god vilje. Der er en enkelt trappe undervejs.
Rungsteds bagland er dejligt kuperet af istidens kræfter.
Hvilken årstid er bedst?
Historierne, der hører til Blixenruten, holder året rundt, og turen er værd at vandre uanset årstiden.
Hvilken retning er bedst at vandre i?
Lydfortællingerne er ikke strengt kronologiske, og du behøver ikke høre dem alle eller følge en bestemt rækkefølge for at få noget ud af dem. Vi ved ikke, om den ene vej rundt er bedre end den anden, for indtil videre har vi kun vandret med uret rundt. På den måde starter Blixenruten ved barndomshjemmet, hvor Karen Blixens liv startede, og slutter, hvor hendes liv gjorde det: Ved det smukke gravsted under det gamle træ.
Hvordan er madmulighederne, og hvad med vand?
Der er café på Karen Blixen Museum Rungstedlund, og ruten passerer også Rungsted by halvanden kilometer derfra. Ved Arboretet og ved Hørsholm Kirkegård er der mulighed for at fylde vandflasken. Der er også vandposter ved shelterpladsen og ved planteskolehuset undervejs.
Caféen på Karen Blixen Museum
Er det til at finde toiletter undervejs?
Der er adgang til toilet ved Karen Blixen Museum Rungstedlund, ved Hørsholm Kirkegård og ved Arboretet.
Se Karen Blixenruten på et kort
Skiltningen drillede os en håndfuld steder, så vi var glade for at have kortet med på mobilen, så vi kunne finde tilbage på stien. Du kan nemt få ruten ind på din mobil, så du kan se, hvor du selv er:
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Klik på linket til Blixenruten her (du er den blå prik på kortet)
Med lilla og blå er vist rutens genveje, som ikke er skiltet. Med grøn er vores forslag til hvordan du kan forlænge ruten med en kilometers rundtur i Arboretet.