VANDRERUTE Helvede i Nord i Tisvilde Hegn (21,2 eller 12 km rundtur)
Bare navnet… Helvede i Nord! Denne rute er egentlig halvmarathon til det legendariske trailløb Helvede i Nord, som finder sted i Tisvilde hvert år 2. påskedag. Navnet skal tages med et gran salt, for hvilken dejlig rute, der også sagtens kan vandres!
Før vi startede med at vandre, har vi begge løbet en del. Et af de mest mindeværdige løb, vi har deltaget i, er Helvede i Nord. Så stærkt står minderne, at vi besluttede at vandre den velkendte rute og genopleve Tisvilde Hegns højdepunkter – denne gang uden blodsmag i munden.
Facts om ruten Helvede i Nord
- Startsted og parkering: Sæt fx bilen på P-pladsen for enden af vejen Skovporten, 3220 Tisvilde – den er direkte på ruten. Du kan også parkere på stranden (Hovedgaden 112, 3220 Tisvilde) – men så får du 3 km oveni distancen.
- Distance: Halvmarathon (21,2 km) eller alternativt 12 km
Hvorfor hedder det Helvede i Nord?
Trailløbet Helvede i Nord har både sandhed og et kærligt glimt i øjet i sit navn. Terrænet er det mest krævende, vi har løbet et halvmarathon i – men samtidig er det en overdådig mængde dejlige små skovstier og smukke højdepunkter gennem Frederikshøj, Harehøj, Bangshøj, Troldeskoven, Råbjerg og Frøbakken.
Helvede i Nord er et løb, mange løbere frygter, elsker og vender tilbage til med god grund. Til fods er det nu mere Himmel end Helvede, strabadserne til trods.
Det går stort set ikke fladt, men enten opad bakke eller ned ad bakke. Og den ene sandsti efter den anden venter – for ikke at tale om masser af bittesmå stier med drilske rødder.
Helt ærligt – hvor hård er ruten?!?
Altså – ret hård! Vi er måske lidt prægede af, at vi kom sent af sted en varm dag, men alligevel… Der er ganske meget sand at vandre i, og er der en bakke, kan du være så godt som sikker på at skulle over. Alt i alt en super træningsrute fx til caminoen! Og en drøm for dig, der godt kan lide en lidt teknisk rute.
Er Helvede i Nord skiltet?
Desværre ikke – men det synes vi den burde være! det er en rigtig godt lavet rute, og både løbere og vandrere kunne have glæde af en skiltning. Vi vandrede med gps hele vejen, og var helt afhængige af den. Lidt et irritationsmoment – til sidst måtte jeg pakke vandrestavene væk for at have hænderne frie til mobilen. Håber vi har lært ruten ok til næste tur – for sådan en bliver der!
Hvad er det fede ved Tisvilde Hegn?
Skovbunden er noget særligt her – aldrig har vi vandret i så blød en skovbund. Det har meget at gøre med skovens historie: Fra slutningen 1500-tallet blev området formet af en sandflugtskatastrofe med bjerge af sand på op til 14 meter, der helt forandrede det flade, åbne land til en ørken.
Først i starten af 1700-tallet lykkedes det at stoppe sandflugten med diger, og i 1800-tallet plantede man den skov, vi kender i dag. Skovens sandede fortid er en stor fordel for fødderne i dag!
Husk proviant og mad
Der er ingen proviant eller mad på hele ruten – så sørg for at medbringe rigeligt med forsyninger i rygsækken. Badetøj er også oplagt!
Hvilken vej er bedst at gå rundt?
Hvis du vil opleve ruten, som den løbes til trailløbet Helvede i Nord, skal du vandre med uret. Derfor vandrede vi den vej rundt.
Kort over Helvede i Nord
Desværre er ruten til Helvede i Nord ikke skiltet, så du er nødt til at springe ud i at finde ved med GPS. Det er heldigvis nemt at få kortet ind på mobilen, så du kan se, hvor du selv er som en blå prik på kortet:
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Klik på dette link til ruten Helvede i Nord (du er den blå prik på kortet)
Vil du have en kortere version?
Til Helvede i Nord er der faktisk også en kort rute at vælge på 12 km. Den har vi endnu ikke løbet eller vandret. Her kan du se 12 km-rundturen:
Hvis du vil have den korte ruten ind på mobilen, skal du efter du har downloadet appen klikke på dette link til den korte Helvede i Nord-rute.
Afslutningen på Helvede i Nord går langs stranden i det bløde sand. Så er benene færdige, kan vi godt love.