Shikoku 88 - caminoen i Japan

GUIDE Shikoku 88

Her deler vi vores erfaringer fra vores vandring på Shikoku 88 – caminoen i Japan

Hvordan booker man overnatning? Hvilke guidebøger er gode og hvilken tid på året er det bedst at vandre Shikoku 88? Spørgsmålene stod i kø, mens vi forberedte os på at vandre hele den japanske pilgrimsrute Shikoku 88.

Frie fodspor på Shikoku 88

Hvor lang er Shikoko 88?

Officielt er Shikoku 88 i alt 1141 km, og tager 30-60 dage at gennemføre, alt efter tempo og form. Der er betydelige stigninger undervejs i Shikokus bjerge. Undervejs kommer ruten forbi 88 templer og 20 andre templer (bekkaku), der også kan besøges. Besøger du alle de 20 ekstra templer, er ruten cirka 1400 km. Vi planlagde at vandre de 1141 km plus en omvej på 20 km til bekkaku-templet B3 Jigenji 慈眼寺 mellem tempel 19 og tempel 20, i alt 1161 km.

Tempel 12, Shosan-ji på pilgrimsruten Shikoku 88 i Japan

I praksis vandrede vi dog væsentligt mere: 1346 km i alt på Shikoku 88. Der er mange alternative ruter undervejs på Shikoku 88, som vi valgte, fordi de typisk giver mere natur og mindre trafik og tunneller. Samtidig vandrer man typisk en del på templernes områder, og de afstande indgår ikke i Shikoku 88s officielle længde. Målt på hovedruten tilbagelagde vi 23,3 km i gennemsnit pr. dag, i praksis vandrede vi 26,8 km pr. dag.

App til Shikoku 88

Hvis du gerne vil have den mest naturskønne vandring på Shikoku 88, anbefaler vi derfor, at du planlægger med væsentligt kortere etaper, end du normalt ville vælge målt på den officielle hovedrute.

Pilgrimsvandring i Kükais fodspor

Pilgrimsruten Shikoku 88 er en af verdens ældste pilgrimsruter, og du vandrer i Kūkais fodspor – munken, der tilbragte måneder af sine unge år her i bjergene med meditation og ritualer, og som senere grundlagde shingonbuddhismen. Kūkai (空海) (27. juli 774 – 22. april 835) er en kendt og elsket skikkelse i hele Japan, og blev efter sin død også kendt under navnet Kōbō Daishi (弘法大師). I bjergene tæt ved tempel 21, Tairyuji, finder du denne smukke statue af en mediterende Kōbō Daishi:

Kobo Daishi statue Shikoku 88

Foto: Tak til Japan Experience

Sitting Kobo Daishi Shikoku 88

Hvilken årstid er god at vandre Shikoku 88?

Der er to forskellige perioder på året, hvor vejret er særligt vandrevenligt på Shikoku:

  • Marts-april-maj giver mulighed for at opleve kirsebærtræernes blomstring (桜, sakura), som er en stor begivenhed for japanerne. På Shikoku blomstrer de typisk i den sidste uge af april, men det varierer en del med vejret.
  • Oktober-november-december giver mulighed for at opleve de smukke, japanske efterårsfarver (紅葉, kōyō). Der findes sågar et ord for jagten på de smukke farver: Momijigari. Igen spiller vejret ind på hvornår du kan se rødt efterårsløv, men regn med slutningen af november til starten af december. Hold øje med denne kalender over efterårsfarver i de forskellige regioner af Japan.

Efterårsfarver på Shikoku 88 Momijigari

Vi oplevede ikke kirsebærtræernes blomstring, men dette fine street art under et kirsebærtræe viser så fint japanernes kærlighed til sakura:

Shikoku 88 sakura - blomstrende kirsebærtræer

September er ingen god vandremåned, for det er her tyfonsæsonen topper, så der er risiko for voldsomt vejr og dage, man ikke kan vandre. Sommermånederne maj – august er temmelig fugtige og varme = ikke godt vandrevejr.
Se mere om gennemsnitsvejr for Shikoku her


“Shikoku” by sjrankin is licensed under CC BY-NC 2.0

Er Shikoku 88 skiltet?

Ja, Shikoku 88 er skiltet på mange måder: Med forskellige slags pile i rød, blå, grøn og gul. Med klistermærker på lygtepæle, træskilte i skoven og skilte, der hænger i træerne. Du finder også pile malet på jorden og vejviserpæle i landskabet. Generelt en meget forskelligartet skiltning, og især de røde pile forveksles ofte med anden skiltning. Her kan du se lidt af forskelligheden:

Eksempler på skiltning på Shikoku 88

Vær især opmærksom på aftryk efter klistermærker – de er ofte bleget helt af solen, men hurtigt lærer man at spotte dem.
De fleste vandrer ruten med uret rundt, og skiltningen er bedst den vej.

App til Shikoku 88: Henro Helper app

Kort efter vi vendte hjem kom der en app til Shikoku 88. Den er lavet af en superfin fyr, James Deveault, som hjalp os med digitale kort, da vi vandrede. Det er de kort, der nu er blevet til en app til Shikoku 88. Henro Helper app er gratis og et must at installere, især fordi skiltningen er mangelfuld og forfalden på dele af turen. Med appen kan du hurtigt finde tilbage på sporet.

App med digitalt kort til Shikoku 88 henro

Her kan du se en meget brugbar videointroduktion til, hvordan du bruger Henro Helper app:

Hvor meget asfalt er der på Shikoku 88?

Meget! Der er belægning på 85 % af ruten – asfalt, fliser osv. At der er meget belægning betyder dog ikke, at du vandrer i byer hele tiden: Meget stejle strækninger i skovene kan fx have belægning, og stier gennem rismarker er tit asfalt. Grus bruges ikke som belægning på Shikoku, så det, der herhjemme ville være grusstier, er ofte asfalt.

Asfalt på Shikoku 88

Shikoku er en kæmpe kulturel og spirituel oplevelse, og da vi først kom af sted, skænkede vi sjældent underlaget en tanke, men nød Shikokus gave i fulde drag:

Foto: Burcu Basar

Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Hvor flyver man til, og hvordan kommer man til tempel 1?

Vi fløj med Finnair via Helsinki til Osaka Kansai lufthavn (KIX) – rejsetid 17 timer og 35 minutter. Der var engang en bus direkte fra lufthavnen til tempel 1 på 2 timer og 45 minutter, men den rute kører ikke pt. og derfor er transfer til tempel 1 lidt mere bøvlet.

Sådan kommer man til starten på Shikoku 88

Fra Osaka lufthavn (KIX) tog vi med bussen i 1 timer og 15 minutter til Kobe Sannomiya Station. Turen kostede 2000 yen pr. person (94 kr.), og man behøver ikke booke på forhånd. Busselskabet hedder Airport Limousine bus, og der er 20-30 minutter mellem afgangene.
Se afgangstiderne her

Der er 400 meter fra, hvor vi ankommer, og hen til næste bus, som tager 1 time og 45 minutter. Afgang fra Sannomiya Bus Terminal (BT) til Naruto Nishi. Turen koster 212 kr. med busselskabet Takamatsu Express Kobe, der kører cirka en gang i timen.
Se afgangstiderne her

Hvordan kommer man til tempel 1 på Shikoku 88

Hvordan finder man overnatning på Shikoku 88?

Vi bookede de første fire overnatninger hjemmefra, og efter det var vores oprindelige plan at booke fra dag til dag. Den plan viste sig meget hurtigt ikke at holde, fordi vi vandrede i højsæsonen, og der var fuldt booket lang tid i forvejen på en del af stederne med overnatning. Shikoku 88 er helt anderledes end caminoen, når det kommer til overnatning og planlægning.
Her deler vi vores bedste tips til overnatning og booking på Shikoku 88

Første overnatning på Shikoku 88 ved tempel 1 - Henro house Ichiban Monzen Dori

Hvilken guidebog bruger I?

Vi brugte ‘Shikoku Japan 88 Route Guide’, som Bibelen af en guidebog til Shikoku. Det er en detaljeret, faktafokuseret kortbog med oplysning om udvalgte overnatningssteder, deldistancer, højdemeter, offentlig transport og onsen (varme bade). Den er vanvittigt kompakt, og det kræver en indsats at lære at forstå, hvordan den er sat op, og hvordan man følger ruten fra side til side. Der er tale om en hardcore praktisk guide, som vi ikke kunne have undværet. Der laves mange opdateringer fra udgave til udgave, så brug kun den nyeste (pt. 2023).
Se de bøger og blogs vi har haft mest glæde af om Shikoku 88

Kort og guidebog over Shikoku 88 henro

Er der gode Facebookgrupper om Shikoku 88?

Vi har fået uvurderlig hjælp fra erfarne pilgrimme i disse to engelsksprogede Facebookgrupper:

Der findes også en lille dansk Facebookgruppe, der hedder Shikoku 88 Danmark.

Tempel 21, Tairyū-ji ( 太龍寺). Foto: Burcu Basar, Bizarre Journeys

Kan man få bagagetransport på Shikoku 88?

Der er enkelte muligheder for bagagetransport på Shikoku 88, men vi har ikke afprøvet dem. Det mest tilgængelige tilbud er bagagetransport arrangeret af overnatningsstederne. Det er især udbredt på strækninger med krævende etaper, hvor det gør en stor forskel at vandre uden vægten af en rygsæk. Nogle pilgrimme bruger også firmaet Kuronekoyamato til at få sendt en kuffert i forvejen med skiftesko mv. Vi har dog ikke testet ordningen selv, så vi aner ikke, hvordan man præcis booker.

Bagagetransport på Shikoku 88

Behøver man japansk simkort på Shikoku 88?

Der er gratis wi-fi de steder hvor man overnatter, så hvis du gerne vil være så afkoblet som muligt på din vandring, kan du vælge at satse på det.

Hvis du gerne vil kunne bruge nettet i løbet af dagen, er der flere muligheder, og det er en god ide at undersøge dem hjemmefra. Start med at finde ud af, om din mobiltelefon kan håndtere to simkort på en gang (dit almindelige og et esim-kort). Hvis ja, er den løsning værd at overveje, fordi du så ikke behøver at tage dit almindelige simkort ud. Fordelen ved at kunne have dit eget simkort i mobilen er, at du nemt kan bekræfte fx bookinger og bankoverførsler, mens du er af sted – der kommer nemlig ofte en sms, du skal verficere dig med.

Vi kendte ikke til muligheden for to simkort i samme telefon, så vi købte et simkort hver i Osaka lufthavn. Vi gav 439 kr. for 90 GB data i 61 dage. PS: Husk lige, at hvis du ringer hjem for at sludre med ungerne fx i halvanden time på WhatsApp, så er det supersmart at være på wifi, for ellers bruger det rigtig meget data fra simkortet. Sker det, kan du købe et nyt simkort i konbini-butikkerne undervejs.

Simkort til Shikoku 88 i Japan

Vi valgte et simkort med data, fordi vi ikke regnede med, at vi skulle kunne ringe i Japan, eftersom vi ikke kan japansk. Set i bakspejlet er det muligvis bedre med et simkort, man også kan foretage telefonopkald fra: Hvis du fx vrikker om et øde sted på stien, er det nok ikke fedt at skulle skifte simkort for at ringe efter assistance. Tager du som os dit almindelige simkort ud af din mobil, så husk at give besked til dine kontakter derhjemme, for de tænker måske ikke over, at du ikke kan modtage sms’er eller se opkald.

Skal man have vaccinationer og medicinattest til Japan?

Vi tog udgangspunkt i Statens Seruminstituts anbefalinger:
Se Statens Seruminstituts vaccineanbefalinger for Japan
Bemærk, at anbefalingerne er forskellige, alt efter hvor lang tid, du er af sted). For vores tur på 59 dage er disse vacciner relevante:

  • Stivkrampe og difteri var vi begge vaccineret mod i forvejen
  • Hepatitis B fravalgte vi, fordi vi ikke er i risikogruppen
  • Japansk hjernehindebetændelse blev vi begge vaccineret mod (2.200 kr. pr. person hos egen læge).

Hvis du har brug for at medbringe receptpligtig medicin, der indeholder euforiserende stoffer (rød trekant på pakken), skal du medbringe pillerne i original indpakning og en medicinattest fra din læge. Japan er nemlig ikke et Schengenland, og derfor der særlige krav ift. medicinattest:
Se mere om medicinattest til Japan her

Flod på Shikoku 88

Hvad med rejseforsikring og visum til Japan?

Start med at tjekke, hvad din almindelige rejseforsikring dækker – vores hos Lærerstandens Brandforsikring dækker op til 60 dage. Den kunne vi dog ikke bruge, fordi vi arbejder med Frie fodspor undervejs, og derfor skulle have en erhvervsforsikring. Visum behøvede vi ikke, fordi der er visumfrihed for turistrejser og forretningsrejser til Japan op til 90 dages varighed.
Se visumregler for Japan hos Udenrigsministeriet

Kan man få et bevis, når man har gennemført Shikoku 88?

Ja, det kan man – beviset hedder Kechigan. Det gives for at have besøgt alle 88 templer, og du behøver ikke være vandret tilbage fra tempel 88 til tempel 1. Kechihan fås på henro-museet, som ligger på vejen mellem tempel 87 og tempel 88.

Kechigan - bevis for at have vandret Shikoku 88

Er der farlige dyr på Shikoku?

Ja, der er to dyr, du bør kende: Kæmpehvepsen Japanese hornet og slangen mamushi. Japanese hornets er kendt for deres aggressive natur og korte lunte. Deres bo er ovale og på størrelse med en badebold – gå i en stor bue udenom. Støj provokerer Japanese hornets, så bid det i dig og gå stille videre, hvis du er så uheldig at blive stukket. Det officielle råd nummer 1 mod kæmpehvepsene er at bære hvidt tøj, for den hvide farve afskrækker dem. Får du et enkelt stik eller få, er antihistamin som regel tilstrækkelig behandling. Får du mange, skal du søge hjælp. Der er tydelige advarselsskilte mod Japanese hornets de steder, hvor man skal være ekstra varsom, eller en omvej er tilrådeligt.

Japanese hornets - kæmpehvepse

Mamushislangen er en giftslange, du helst heller ikke vil møde på din vej. Den er let at genkende: Kort og buttet med et tydeligt mønster af brune ringe med en prik i hver. Første råd, hvis du bliver bidt af en mamushi er at bevæge dig mindst muligt og tilkalde hjælp – ikke løbe eller bevæge dig i panik, for så spredes giften mere rundt i blodet. Det er relativt sjældent mennesker bliver bidt af mamushi, men når det sker, kræver behandlingen i gennemsnit en måneds indlæggelse. Vi så en del døde mamushi på vores vej og omkring i håndfuld levende. De er sky og ikke angrebslystne, med mindre de føler sig truet. I skovene er der en del snoge og slanger, men det er kun mamushi, der er en potentiel fare.
Bliv klog på Shikokus slanger i denne interessante og brugbare artikel

Kort over Shikoku 88

Her kan du se Shikoku 88 på et kort. Det er ikke noget super præcist kort, så brug det kun til at danne dig et overordnet indtryk af ruten forløb. Det geniale kort med alle rutevalg findes du i Henro Helper app.

Click here to add your own text

8 replies
  1. Pia
    Pia siger:

    Wauv – har også set Berthelsens tur på Shikoku 88 og er helt solgt.. Har I en ide om hvordan økonomien ser ud pr person?
    Bedste hilsner
    Pia

  2. Lise Bøttiger
    Lise Bøttiger siger:

    Hej!
    Jeg skal vandre Shikoku 88 i April og Maj i år “2023”
    Er i tvivl om det er nødvendigt at medbringe sovepose og luftmadras?
    Nogen son ved?
    Lise

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Lise. Så vidt vi ved er det ikke nødvendigt hvis du overnatter på kroer, hoteller osv. Vi vil gerne have mulighed for at overnatte i templerne og tager det derfor med. Vær neget opmærksom på vægten af sovepose og underlag. Der er sket vanvittigt meget på den front. Kh Marie og Torben

  3. Christina
    Christina siger:

    Kære Torben og Marie,
    Jeg skriver til jer fordi jeg simpelthen er så interesseret i at høre, om I har været på jeres vandretur til Japan eller om I har udskudt dette? Flirter nemlig selv med tanken om at tage afsted maj 2023.

    Ser frem til at høre fra jer :-)

    – Og tak for at give inspiration, det er spændende at læse de forskellige ting på jeres hjemmeside.

    De bedste hilsner
    Christina Larsen

    • Marie
      Marie siger:

      Desværre…. nej. Vi havde fri i marts og april i år for at vandre den – men ak, da var Japan stadig lukket. Nu håber vi at få mulighed til foråret, men reelt har vi ingen konkret plan. Vi håber så meget at det snart lykkes. Indtil da bliver sommeren 505 km på Hærvejen. Hilsen marie

Kommentarer er lukkede.

Shikoku 88 - caminoen i Japan
Onsen i Japan på Shikoku 88
Gode bøger om Shikoku 88
Hvad koster det at vandre Shikoku 88?
Den berømte pajapsnke arkitekt Tadao Ando står bag Children Book Forest i Osaka og Kobe