GUIDE Hvad koster det at gå caminoen?
At vandre caminoen behøver ikke at slå bunden ud af sparegrisen på nogen måde. Her deler vi vores erfaringer med, hvad det koster at vandre caminoen
Caminoen er en billig rejseform sammenlignet med de fleste andre måder at rejse på. Hvad det koster at vandre caminoen afhænger mest af, hvad du giver for flybilletten, og hvordan du vælger at overnatte undervejs.
Hvad koster det i alt at vandre caminoen?
En måned på caminoen fås for under 10.000 kroner, hvis du arrangerer selv. Det kan både gøres billigere og dyrere end det, afhængig af de valg, du tager undervejs.
Hvad koster caminoen pr. dag?
På caminoen bruger vi i gennemsnit 250 kroner pr. dag på overnatning, mad og fornødenheder uden at opleve, at vi sparer på noget. Den pris er inklusiv alt undtagen flybilletten. Vi bor mest på herberger, men ind imellem også små hoteller. Det kan gøres både billigere og dyrere.
Hvad koster overnatning på caminoen?
Ud over flybilletten er overnatningen den post, der har mest indflydelse på, hvad det koster at vandre caminoen. Her kan du se cirkapriser for forskellige slags overnatning:
- Offentlige herberger: 3-10 euro pr. dag. for en køje
- Private herberger: 12-20 euro pr. dag i mindre sovesal
- Hoteller, hostels (hostals) og pensionater (eget værelse): 30-65 euro pr. dag.
At bo på offentlige herberger på caminoen holder budgettet lavt, især for dig, der vandrer alene. Rejser I flere sammen, er prisforskellen ofte meget lille mellem køjesenge på sovesal og værelser med plads til flere. Camino del Norte er gennemsnitligt lidt dyrere end andre caminoer, fordi der er få af de billige overnatningsmuligheder.
> GUIDE: Overnatning på caminoen
Foto: Peter Glunz
Hvad koster det at købe mad på caminoen?
Maden i supermarkeder i Spanien er en del billigere end Danmark. At proviantere i supermarkeder holder budgettet nede og giver dig mulighed for at nyde madpakken på stien. At spise ude er dog heller ikke dyrt: I mange byer langs caminoen får du en simpel treretters pilgrimsmenu for 10-14 euro inkl. vin. Kig eller spørg efter ‘menú peregrino’ eller ‘menú del dia’.
> GUIDE: Mad på caminoen
Se et budget for en lang og en kort camino
Korte caminoer er dyre caminoer! Flybillet og transfer er nemlig ofte den tungeste enkeltpost i dit budget overhovedet. Der er mange penge at spare ved at tænke dig om, inden du i blind caminolængsel booker den første den bedste flybillet.
> Se vores tips til hvordan du kommer billigst til start på caminoen
Flyver du til Spanien for bare syv dages vandring, får du en langt højere kilometerpris. Se bare her:
Hvad er prisforskellen mellem at rejse på egen hånd og med rejsebureau?
At købe en pakkerejse til caminoen hos et rejsebureau som fx Spain is more eller Vagabond Tours koster cirka ti gange så meget pr. dag, som hvis du vælger at tage af sted på egen hånd med overnatning på offentlige herberger. Når du køber en pakkerejse, booker bureauet hoteller og pensionater for dig hjemmefra. Med til regnestykket hører, at du får noget ekstra med, når du rejser med et rejsebureau:
- Komfort og privatliv på hotel/pensionat – muligheden for at ‘prikke vabler i fred’
- Tryghed og kontrol, som måske af den ene eller den anden grund spiller ind for dig og din camino?
- Pilgrimspas – pilgrimspas kan du nemt selv bestille hjemmefra her
- Morgenmad (regn med cirka 4 euro for en morgenmad på caminoen)
- Vejledning og information fra bureauet.
> Er du i tvivl om, hvilken rejseform på caminoen, der passer bedst til dig, så læs med her
Kontanter eller kreditkort på caminoen?
Caminoen er en udpræget kontant-økonomi! På barer, restauranter og overnatningssteder er kontanter bedst stil – især kortbetalinger på småbeløb er de små handlende ikke særligt glade for, fordi det koster dem dyrt i gebyrer.
Hvor mange kontanter har man brug for?
For det meste hæver vi 100 euro pr. person inden afrejse – så har vi til cirka 3-4 dage på caminoen. Efter det supplerer vi med 100 euro ad gangen pr. person i hæveautomater undervejs. Vi hæver aldrig større beløb, end vi kan klare at miste, hvis uheldet skulle være ude. At hæve kontanter til en hel camino er en unødvendig risiko at løbe.
Er det til at finde hæveautomater på caminoen?
Et godt tip er at anskaffe dig en app til den camino, du skal vandre – vi plejer at bruge appen, der hedder Wisely/Wise pilgrim. Med den app kan du se, hvilke dage du kommer forbi hæveautomater og planlægge efter det. Hæveautomater og banker er markeret med et eurotegn i appen under de byer og steder, du kan hæve penge.
Behøver man en pengekat eller et pengebælte på caminoen?
Det er op til dig – vi har ikke en, men kan du lide pengekatte, kan du lide pengekatte! I virkeligheden er det ikke afgørende, om du har en dyr og fin pengekat. Det vigtige er, hvordan du omgås dine værdier, og at du tænker fornuftigt og ikke går rundt med større beløb end nødvendigt. Lommetyve er ikke et stort problem på caminoen, men de findes, ligesom alle andre steder i verden.
Fire fodfejl, der er værd at undgå med penge på caminoen
Her er fire klassiske fodfejl, du kan komme til at lave med dine penge på caminoen:
- Være nærig. Caminoen er båret frem af frivillige og lokale, der støtter op på usigeligt smukke måder. Vis respekt for deres indsats, og lad være med at stå og fedte med at få et par cent tilbage. Bor eller spiser du donativo, hvor prisen er op til dig, så vær generøs!
- Kun medbringe ét kreditkort: Hvis du har to kreditkort, så tag dem begge med, så du har du en backup, hvis det ene pludselig ikke virker, eller du mister det.
- Opbevare alle værdier ét sted: Lad være med at sætte alt på ét bræt. Del kontanter og kreditkort op i to bunker og opbevar dem hver for sig – så er risikoen halveret.
- Stole blindt på hele verden, og lade dine værdier være uden opsyn: På store sovesole er det en god ide at have dine værdier med dig, også når du tager bad, så du undgår at friste svage sjæle.
Hvad koster vandreudstyr til caminoen?
Du bestemmer selvfølgelig selv, hvad du vil bruge dine penge på. Men du behøver i hvert fald ikke at købe dig fattig i vandreudstyr for at gå en camino! Caminoen er ikke noget udstyrsstykke. Du kan sagtens starte med at låne dig frem og afprøve, hvad der fungerer for dig.
> Vores antipakkeliste – alt det, du ikke behøver at investere i
> Tre must haves til caminoen
Kære Marie
Jeg skal gå camino med mine 2 børn denne sommer. Jeg havde tænkt mig at gå nord ruten, bare fra Laredo til Llanes. Men tænker nu at gå camino Inglés, så vi kan slutte i Santiago.
Men jeg vil høre, om du ved om man kan korte de daglige km ned til ca 10-15 km?
Tak for en super fin hjemmeside, har læst rigtig meget herinde og fundet den rigtig nyttig 😊
Ps. Hvad tid åbner herbergerne?
Hilsen og god sommer
Laila
Hej Laila. Megafedt du kan bruge hjemmesiden! Hvis du skal danne dig et hurtigt overblik over en rutes overnatningsmuligheder – og dermed hvordan du kan inddele den, er vores bedste tip at downlaode Wiselys app til den rute – der ser du alle deldistancer. Private herberger er typisk åbne hele dagen med mindre de lige sover siesta. De offentlige herbegrer åbner typisk enten kl. 13 eller 14. Hilsen Marie og Torben
Mange tak for svar og hurtigt svar ☺️💚
Kære Marie.
Tusind tak for al den personlig information, man kan finde herinde.
Jeg planlægger, at gå Sanabres til sommer og kigger meget på din livsnyderute. Vil du mene, at 250kr pr dag også vil holde på den rute og med de overnatningsanbefalinger, du skriver om i indlægget om livsnyderruten?
Kh Rose
Hej Rose. Hvor skønt du kan bruge siden.
Jeg kender ikke de specifikke priser, som de er nu, og min erfaring er, at mange priser er steget efter corona. Så for at være på den sikre side ville jeg forhøje budgettet fra de 250 kr. som det er nu. Du er nok nødt til at tjekke hvert enkelt sted du vil vælge hjemmefra, hvis du vil have et sikkert budget. Brug fx appen til Via de la Plata, så har du nemt links til alle overnatningsmuligheder. Hilsen Marie
Hej Marie. Vil du uddybe hvordan du laver mad selv for at holde prisen nede? Har du fx trangia sæt med? Eller er der køkken mm tilrådighed ved overnatningsstedet?
mvh Sanne
Kære Sanne. Jeg bærer aldrig Trangia med på caminoen – der er typisk så kort mellem caféer, at jeg ikke synes vægten giver mening overhovedet. Nok af samme grund er det et særsyn at pilgrimme har trangia med. Plus jeg godt kan lide tanken om at støtte lokale ved at købe kaffe/mad der. Det er meget forskelligt, hvor gode køkkenerne er på albergues. Nogle er virkelig gode med alt i udstyr, andre er der næsten intet i. Så et tip er at se sig om i køkkenet, når man ankommer, og vælge at købe ind til at lave den mad, der nu engang er muligt. Tit ender det med at man laver mad flere sammen, fx pasta med grønsagssovs, ris med kylling eller hvad man finder på. Min erfaring er, at med priserne, selv i de bittesmå købmand gør at det godt kan betale sig at købe mad frem for at tage pilgrimsmenu hver dag. De dage jeg hverken gider lave mad, spiser jeg ‘noget fra rygsækken’ – typisk en humpel brød, ost, tomat – hvad der nu er tilbage. Hilsen Marie
Hej Marie
Mange tak for svaret. Det var meget detaljeret og yderst hjælpsomt :)
Mvh Sanne
Hej Marie. Tak for link til den opdaterede artikel – fandt svar på alle mine spørgsmål. Kh Gunhild
Og TAK fordi du stillede dem, så alle kan få gavn af svarene;-) Bedste hilsner Marie
Hej
Jeg vil gerne vide, hvad det koster at gå kaminoen. Både den fulde pris(alt betalt) og hvilke andre muligheder der er.
Svend Ellegaard
Hej Svend. Prisen varierer, alt efter hvordan du vælger at rejse derned, og hvordan du overnatter. Jeg ville selv sætte 10.000 kr. af til at vandre hele den franske rute – men jeg sparer også gerne alle steder, jeg kan. Dvs. rejser de dage, der er billigst, bor på herberger og laver mad selv frem for at spise ude hver dag. Der er mange andre måder at vandre camino på – fx at købe en rejse gennem et rejsebureau, der er specialiseret i at arrangere ture. Det kan du læse mere om her: https://www.friefodspor.dk/guide-paa-egen-hand-med-bureau-eller-med-en-erfaren-pilgrim/. Håber det hjalp dig på vej, ellers spørg endelig igen. kh Marie