GUIDE Højlyngsstien 67,5 km tværs over Bornholm


Højlyngsstien på 67 km går tværs over Bornholm forbi en perlerække af smukke natursteder undervejs

Midten af øen byder på vild natur, som du kan opleve på Højlyngsstien – en rigtig Ronja Røverdatter-rute dejligt afskåret fra civilisationen. Højlyngsstien er en drøm for telt- og shelterfolket, men kan også vandres med overnatning indendørs, hvis du gerne vil sove i en seng om natten. Her deler vi vores bedste tips.
Vil du læse om Højlyngsstien dag for dag? Se vores fortælling her

Er Højlyngsstien skiltet?

Ja, alle 67 km er godt skiltet, og du kan vandre Højlyngsstien begge veje. De fleste steder skiltes der med den orange mand på pæle, andre steder orange prikker på træer og klipper. Langs Øleå følger du de gamle markeringer til Øleå-stien. I Paradisbakkerne er Højlyngsstien sparsomt skiltet: Flere steder mangler de orange markeringer, og man må følge gul og blå rute i Paradisbakkerne i stedet for.

Hvor lang er Højlyngsstien i virkeligheden?

Officielt er Højlyngsstien 67 km lang. Vi tror dog den snarere er lige under de 70 km. I hvert fald var alle dage i praksis længere end beregnet, også fratrukket omveje.

Gamledam i Paradisbakkerne: Ren Ronja Røverdatter-stemning.

Hvor kan man finde vand på Højlyngsstien?

Kig efter vandpostsymbolet på pælene undervejs, og dan dig overblik på kortet over Højlyngsstien på www.udinaturen.dk.

Ud over det finder du drikkevand ved Ekkodalen, Rytterknægten, Sankt Ols Kirke, Hammershus, og i toiletbygningerne undervejs. Ekkodalshuset ligger lige på stien – her kan du få vand (eller hvad du nu trænger til!). Vær særligt opmærksom ved vandposten ved Hammersholm – her skal vandet koges to minutter, før det kan drikkes.

Ekkodalshuset er berømt for sine giga-tarteletter, som vi måtte prøve. Det er et sted, der trækker mange ferieturister til, og stemningen er næsten et chok, når man kommer fra de stille skovstier. Men nu har vi prøvet det.

Vil du have smukke Højlyngsstien med på rygsækken?

Er du lige så vild med Højlyngsstien, som vi er? Så tjek lige dette broderede rygsækmærke, vi har lavet til Bornholm Ronja Røverdatter-sti… Du finder rygsækmærket til Højlyngsstien lige her på vores lille vandreshop:

Broderet mærke med motiv fra Højlyngsstien på Bornholm

Etaper – Højlyngsstien med overnatning i en seng

Hvis du ikke er til at overnatte i telt, er det er heldigvis blevet nemmere at overnatte indendørs, siden ruten blev etableret.

  1. Aarsdale – Ekkodalens Naturcamping 25,5
  2. Ekkodalens Naturcamping – Birkelund Bornholm eller Skovly 24 km
  3. Birkelund Bornholm eller Skovly – Sandvig 17,5 km

Er du ok med lange etaper, kan du også nøjes ved en enkelt overnatning undervejs. Bemærk dog, at Højlyngsstien er en fysisk krævende rute, så du skal være i god form at vandre den på blot to dage:

  1. Aarsdale – Pausestedet (familien Skøtt) 38 km
  2. Pausestedet (familien Skøtt) – Sandvig 29 km

Du kan finde overnatningssteder på din ankomstdag og slutdag både i Sandvig og i Aarsdale. I Sandvig boede vi suverænt dejligt på Hammerknuden Sommerpension – dejlig værtinde, hyggeligt værelse med egen altan plus mums morgenmad. To nætter er minimum. Stedet ligger til gengæld i Hammerknudens vandremekka, så du kommer ikke til at mangle dejlige stier at vandre.

I Aarsdale boede vi hos Jeppe og hans familie i det hyggeligste lille anneks med havudsigt. Klart vores nye stamsted i Aarsdale!

Overnatning på Højlyngsstien

Deldistancer på Højlyngsstien

Højlyngsstien forløber i dejlige, stille naturområder uden byer at orientere sig efter. Her har vi forsøgt at inddele den efter steder/landemærker, så du kan se, hvor langt du er nået:

  • Aarsdale – Gamle Dam 3 km
  • Gamle Dam – Ølene Fugletårn 11,5 km
  • Ølene Fugletårn – Bastemosen udkigstårn 7,5 km
  • Bastemosen udkigstårn – Ekkodalshuset 4 km
  • Ekkodalshuset – Rytterknægten 4 km
  • Rytterknægten – Lilleborg 1 km
  • Lilleborg – Borgedalssø (den lange trappe) 11 km
  • Borgedalssø (den lange trappe) – Spellinge Mose 6,5 km
  • Spellinge Mose – Olsker Antik 7,5 km
  • Olsker Antik – Ole Christensens skulpturpark 1 km
  • Ole Christensens skulpturpark – Ravnedalen (den gamle smedje) 2,5 km
  • Ravnedalen (den gamle smedje) – Hammershus 3 km
  • Hammershus – Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen 2,5 km
  • Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen – Sandvig 2 km
  • Sandvig – Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen 2 km
  • Bålhuset mellem Hammersø og Opalsøen – Broen ved Hammershus 2,5 km
  • Broen ved Hammershus – Ravnedalen (den gamle smedje) 3 km
  • Ravnedalen (den gamle smedje) – Ole Christensens skulpturpark 2,5 km
  • Ole Christensens skulpturpark – Olsker Antik 1 km
  • Olsker Antik – Spellinge Mose 7,5 km
  • Spellinge Mose – Borgedalssø (den lange trappe) 6,5 km
  • Borgedalssø (den lange trappe) – Lilleborg 11 km
  • Lilleborg – Rytterknægten 1 km
  • Rytterknægten – Ekkodalshuset 4 km
  • Ekkodalshuset – Bastemosen udkigstårn 4 km
  • Bastemosen udkigstårn – Ølene Fugletårn 7,5 km
  • Ølene Fugletårn – Gamle Dam 11,5 km
  • Gamle Dam – Aarsdale 3 km

Hvordan er mulighederne for at sove i telt, shelter og hængekøje på Højlyngsstien?

Generelt rigtig gode! Der er supermange primitive teltpladser og sheltere undervejs – du får det bedste overblik på www.udinaturen.dk.

Hvordan er madmulighederne på Højlyngsstien?

Starter du i Aarsdale, er nærmeste egentlige indkøbsmulighed Brugsen i Svaneke. Der er dog den Høkeren  i Aarsdale, men bemærk, at både åbningstider og udvalg er begrænset. Starter du fra Sandvig, er nærmeste indkøbsmuligheder i Allinge. Der er ingen proviantmuligheder undervejs på Højlyngsstien, bortset fra små kiosker, der måske-måske ikke er åbne ved Ekkodalen, Hammershus og Rytterknægten. Vi fandt også to steder med salg af drikkevarer og snacks hos familier undervejs.

Kiosken ved Rytterknægten – tjek om åbningstiderne nu passer med hvornår du kommer forbi…

Der er to restauranter undervejs: Ekkodalshuset og Christianshøjkroen. Restauranterne er værd at tage med i planen, også hvis du sover i telt – et måltid mindre at slæbe på. Og – hånden på hjertet – mon ikke du godt kan få dette ned efter en god dags vandring?

Hvordan er underlaget – er der meget asfalt?

Højlyngsstien har dejligt meget trampesti: Ujævne, smalle og kuperede skovstier, der både går på blød skovbund og gennem klippede områder. Det er ikke her, du vil vrikke om, så det er om at holde øjnene på stien.

Der er også brede grusstier gennem plantagerne og smalle asfaltveje de steder, hvor stien forbinder eksisterende naturområder. Cirka 10-12 % af Højllyngsstien er på asfalt. Vi kunne mærke stien både i anklerne og knæene, der kommer på arbejde, og var glade for ikke at have bundet an med mere end 25 km pr. dag.

Højlyngsstien har broer så glatte som sæbe – især i Ølene Ådal. Take care!

Hvor starter Højlyngsstien, og hvad med transporten, når ruten er A til B?

Der er gratis parkering uden tidsbegrænsning både i Sandvig og i Aarsdale. I Aarsdale kan ved Aarsdale Havn, Laksegade 1, 3740 Svaneke, og i Sandvig ved Hammerknuden parkering, Hammer Odde Fyr, 3770 Allinge. Lader du bilen blive i Ystad, er der langtidsparkering på Österleden lige ved fodgængerbroen til færgen for cirka 25 SEK pr. døgn.

Offentlig transport: Sandvig og Aarsdale er forbundet af buslinje 7 og 8, der kører øen rundt langs kysten. Desuden kører buslinje 1, 2 også til 10 til Sandvig, og buslinje 4 til Aarsdale – tjek www.bat.dk.

Du kan også prøve at skrive efter et lift på forhånd i gruppen Bornholmer Tip på Facebook. Bornholmere er helt generelt meget hjælpsomme og vant til at køre hinanden rundt. Vi kørte forbi en bornholmsk families postkasse på vej til start og afleverede bilens ekstranøgle. Familien flyttede bilen, mens vi vandrede. Låste den, mens bagagerummet stod åbent, og smækkede så ekstranøglen inde i bagagerummet. Da vi havde vandret færdig, låste vi bilen op med vores egen nøgle. Og gæt, hvad der lå: Den sødeste gave fra familien i form af en karton hjemmepresset æblemost og cookies! Det kalder vi hjælpsomhed. Vi sendte dem en tak for hjælpen med MobilePay.

Hvilken årstid er bedst?

Vi nød at vandre i efterårsferien, men fik en temmelig vild dag rent vejrmæssigt med over 20 m/s. September var en helt fantastisk oplevelse med blå himmel om blomstrende lyng.

Også foråret er dejligt – hvor især Ekkodalen er eet stort blomsterflor.

Kort over Højlyngsstien

Her kan du se gpx-kort over Højlyngsstien. Du kan nemt få kortet ind på mobilen, og det er smart, for så kan du se, hvor du selv er henne:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik her for at få kortet over Højlyngsstien på Bornholm og åbn det i din AllTrails-app. Du er den blå prik på kortet!

Synonymer: Højlyngstien, Højlyngsruten, Højlyngruten
11 replies
  1. Naya
    Naya siger:

    Kære Marie,

    Tak for svar. Vi forsøger os med nogle forskellige dagsturer, så vi får både lidt af Højlyngsstien og lidt af Kyststien, så må vi komme tilbage en anden gang hvor der er flere dage at bruge:)

    Det billede der er helt øverst hvor titlen under er “INDBLIK: Min indre Ronja Røverdatter…” hvor er det helt præcist på ruten? Eller måske bare hvilken strækning – der må jeg bare hen, det ser magisk ud:)

    Vh Naya

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Naya. God plan. Billedet er fra første etape på Højlyngsstien, hvis du starter fra Aarsdale. Det er ved søen Gamle Dam i Paradisbakkerne, som du oplever på den rute. kh Marie

    • Marie
      Marie siger:

      Nej, altså – jeg kiggede på det forkerte billede! Det er fra den nye slyngede boardwalk ved Ekkodalen midt på Højlyngsstien!

  2. Naya
    Naya siger:

    Kære Marie og Torben,

    Tak for jeres informative blog! Man får gode praktiske tips, og en fornemmelse for hvilken oplevelse man kan vente sig:)

    Min partner og jer skal til Bornholm i weekenden, og har 3 hele dage med vandring, og 2 rejsedage.

    Vi er lidt sent ude, men vi har vandret en del før, så det er ikke så uoverskueligt, man skal bare se at komme afsted:)

    Jeg vil høre, hvad i bedst kan anbefale, hvis man har 3 dage, er det Højlyngsstien eller en del af kyststien?

    Enten skal vi sove shelter eller finde overnatning, det er vi åbne for.

    Allerhelst ville jeg gerne tage derover i vores bil som vi kan overnatte i – men jeg er i tvivl om det ville give mening, da jeg endnu ikke kan se nogle oplagte rundture af dagsvarighed (20-30 km) på bornholm. Har i erfaring med, eller kender til dagsruter der starter og slutter samme sted?
    Dette ville nemlig være fordelagtigt, for så kunne vi sove i bilen, og køre til næste tur, og på den måde få set noget forskellig natur – og undgå at fryse i et shelter:)

    Håber at høre fra jer!:)

    Vh Naya

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Naya. Hvor dejligt med Bornholm. Med tre dage ville vi nok personligt vælge Kyststien, men Højlyngsstien er jo også megafin og oplagt med shelter. Lange rundture har vi desværre ikke prøvet endnu. Og vi ved ikke hvor man kan parkere for overnatning. Hilsen Marie

  3. Mette Engmark
    Mette Engmark siger:

    Hej Marie og Torben.
    Vi er en gruppe, der skal til Bornholm og vandre. En af dagene skal vi vandre et stykke af Højlyngsstien. Vi forestiller os, at starte ved Rø plantage og gå til Bastemose, ca 25km.
    Vores spørgsmål er: Hvor vil det være godt at starte i Rø plantage og slutte i Bastemose i forhold til busforbindelser?
    Med venlig hilsen
    Mette Engmark

    • Marie
      Marie siger:

      Hej Mette. Hvor FEDT I skal af sted. Desværre kender vi ikke til busforbindelserne, for vi har ikke prøvet at bruge dem, fordi vi gik hele molevitten. Måske kan busselskabet svare bedre? Ellers kan det være der er en klog bornholmer, der kan svare i gruppen Bornholmertip på Facebook. Bedste hilsner Marie

        • Marie
          Marie siger:

          På BATs kort over busforbindelser kan jeg i hvert fald se, de ligger lidt fjollet ift. Højlyngsstien.

    • Marie
      Marie siger:

      Kære alle tre! Hvor hyggeligt at høre fra jer her! Vi skal helt sikkert på Skjoldungestien og følger jeres anbefaling med at stille bilen og tage toget. Håber I havde et par hyggelige dage mere trods blæsten! Vi nød Højlyngsstien, men var ikke biologilærere nok til at finde havtorn desværre. Bedste hilsner Torben og Marie

Kommentarer er lukkede.

MERE OM DANMARK

Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm