VANDRERUTE Humlebæk og Nivå rundt 18 km
Denne 18 km rundtur har alt det, vi elsker Nordsjælland for: Natur, historie, interessante huse, skoven, vandet og de små, stille stier
Selv efter nu 16 år i Nordsjælland bliver der ved med at dukke nye dejlige stier og pletter op. Her har vi samlet nogle af dem i en rundtur.
Facts om turen
- 18 km rundtur gennem land og by (cirka 65 % på jord og grus)
- I bil: Start fra Tibberup Møllevej og gå mod uret rundt
- Med tog: Start fra Nivå Station og gå med uret rundt (læs så guiden omvendt…)
Turen starter gennem Tibberup, men allerede efter en kilometer er du ude på markerne og vandrer ad den stille Sandvejen med Øresund til venstre og skovbrynet til højre. Første gang jeg så stedet her, fattede jeg ikke hvor åben himmel, der er lige om hjørnet…
Højskole, herregårdsstemning og økogård
Krogerup (2,5 km/18 km)
Nyd det fredede herregårdslandskab med marker, åbne sletter og gamle alleer ned mod kirken, kroen og fiskerlejet Gl. Humlebæk ved Øresund.
På vej ind i Humlebæk krydser du gennem Krogerups gårdsplads. Her holder både Krogerup Højskole, Aarstiderne og Haver til Maver til. Det gør vi også. Her har vi nemlig vores køkkenhave! Til sommer kommer vi sammen med min bror med i Fælleshaverne, hvor vi dyrker vores egen have og bliver en del af Rødderne – den gruppe af havedyrkerne, der sammen passer rodfrugterne. Andre passer fx blomsterhaven eller kålene.
Gå ikke videre uden at have indsnuset stemningen i Aarstidernes gårdbutik og café… Plus evt. en kop latte…
Efter et stykke langs brynet af Kalvehave Kirkeskov, kommer du til arnestedet for mangt en Humlebæk-sportsmand (min egen mand inkl.). Her tonser små drenge i skrigfarvede fodboldshorts rundt sommer som vinter. Fint klubhus i den gamle gård, ikk’? (3,6 km/18 km)
Når du krydser Fredensborgvej, kommer du ind på en af Humlebæks mange børnevenlige stier: Dageløkkestien. Den fører dig videre ud af byen og til landlige Dageløkke (6 km/18 km), hvor stien slynger sig mellem markerne.
I udkanten af Dageløkke vandrer du gennem hyggelige kolonihaver ad små snoede stier. Kort inden Nivå ligger der en super placeret naturlegeplads med bålplads. Her plejer at være liv og lykkelige, beskidte unger året rundt uanset vejret.
Vejen ind i Nivå snor sig mellem adskillige små søer, som er formet af byens historie: Søerne er menneskeskabte lergravssøer – simpelthen gravet af mennesker, der skulle bruge ler til det nærliggende gamle Nivå Teglværk, som ruten også går lige forbi.
Historien gravet i ler
Nivå (8 km/18 km)
Lige ved Teglværket krydser du selve Nivå – altså åen, der har givet byen sit navn.
Fugletårnet ved Nivå Strandenge (10,5 km/18 km) er vendepunktet på rundturen – her lidt over halvvejs er det optimale spot til en ostemad – og selvfølgelig – fuglekiggeri. Er du her i en tør periode, kan du gå tilbage via trampestien gennem sivene og få en fed, jungleagtig oplevelse. Om vinteren er trampestien oversvømmet, og du må samme vej tilbage, som du kom (med mindre du vil have en autentisk sok-oplevelse)…
Er du sulten, så tag et smut ud om Strandhuset på Nivå Havn…
Havnen mellem sivene
Nivå Havn (11,8 km/18 km)
Du behøver ikke at gå på asfalt nu, men kan vandre gennem foldene til kort før havnen. Nivå er en naturpræget havn, der ser ud, som om den har ligget der altid, der mellem sivene og de krogede træer.
Nordsjællands hyggeligste gade?
Sletten Havn (13,7 km/18 km)
Kort efter drejer du til højre ned ad Gammel Strandvej mod Sletten, en komplet charmerende perle af en bygade, jeg altid har drømt om at bo i – uagtet, at jeg sikkert ville slå hovedet i de fleste af de gamle fiskerhuse!
Der er fiskehandler på havnen, og har du fortjent fiskedeller i aften, er det her, du finder den bedste fars!
Efter Sletten går du forbi den gamle Humlebæk Skole, indbegrebet af hyggelig landsbyskole, der indtil videre er overlevet i bedste velgående som indskoling. Humlebæk Station er nu en kort afstikker på 500 meter mod venstre med en uforskammet god slagter plus grønthandler og bager. Hos lokale kendt som ‘dødsruten’ – for dit dankort, forstås…
Ikoner indkøb og mad
Kystvejen – walks of dreams
Humlebæk 14,8 km/18 km)
Hvis du er født med ambitioner om at stige op ad den sociale rangstige eller blive rig på jordisk gods, er du her på walk of dreams. Vi går lykkelige forbi med tur-te på termokanden og en god ostemad i maven! Kystvejen er interessant: Her er det bedste borgerskabs historie udfoldet fra årti til årti. Med starten i de store, sorte træsommerhuse, der blev sommeridyl for velhavende københavnere. Efterfulgt af alle patriciervillaerne, hvis arkitektur går een helt lille. Til tiernes sukkerknaldformede hvide huse, der så små er ved at blive erstattet af sorte træhuse. Tilbage til start?
Bag Louisianas kulisse
Louisiana (16 km/18 km)
Tag trappen ned til højre ved pergolaen kort før det store egetræ og kom til Louisiana ad bagvejen, til fods langs den stenede strand. Jeg husker stadig den gode bag kulissen-følelse første gang jeg kom her til fods. Helt anderledes end hovedindgangen.
Humlebæks rå og rodede havn har en autentisk charme, jeg håber aldrig bliver bygget eller renoveret væk. Havnen blev anlagt som krigshavn for kanonbåde, men staten gik bankerot under Frederik VI, så havnen blev aldrig færdig. Det, der skulle have været en inderhavn, er i dag den lille sø, man ser ned på fra Louisiana.
Den første kilometer efter havnen nordpå kommer du til det måske mest idylliske fiskerleje på hele Strandvejen overhovedet: Babylone Strand. Skulder ved skulder, flagstang ved flagstang, ligger de hvide, stråtækte fiskerhytter i vandkanten.
Sidste del går ad endnu en Gl. Strandvej – kig her, hvis du vil se tidens trend i huse, hvis prisen er mindre vigtig…
Vindmøllen er vartegn
Espergærde (18 km/18 km)
Når du ser den gamle mølle lige forude, er du hjemme ved bilen! Vindmøllen er i dag en familiebolig.
Kort over ruten
Du kan nemt få ruterne ind på din mobil:
- Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
- Hent kortet her som GPX-fil og åbn det i din AllTrails-app
- Du er den blå prik på kortet!