GUIDE Camønoen


Vi vandrede Camønoen i påsken og oplevede venlige ildsjæle, smuk stjernehimmel og for meget asfalt. Her får du vores ærlige mening og et forslag: Mini-Mønoen

Vi valgte at vandre Camønoen i sin fulde længde. Vi havde godt hørt om problemer med asfalt, men vi ville danne os vores egen mening. Her opsummerer vi vores Camønoerfaringer.

Hvor lang er Camønoen?

Hovedruten på Camønoen er 175 km. Vi endte på 182 km, fordi vi gik forkert adskillige gange og tog omveje de smukke steder.

Hvordan er skiltningen på Camønoen?

Camønoen er skiltet og kan vandres både med og mod uret, som vi gjorde. Skiltningen halter desværre gevaldigt på Camønoen uanset hvilken vej rundt, du vælger. Da vi vandrede i påsken 2021, var skiltene skruet ned flere steder, så man ikke kunne se, hvor man skulle dreje:

Andre steder viste skiltene direkte forkert i forhold til det kort, vi havde købt. Både vores eget digitale kort (se nedenfor) og papirkortet var vi derfor meget afhængige af.

På stranden ved Koster Land blev ruteføringen lavet om i 2021. Her fungerer skiltningen:-)

Papirkortet til Camønoen er godt at have og hyggeligt at læse i om aftenen.
Køb papirkort over Camønoen her

Hvor meget asfalt er der på Camønoen?

For meget! Så er det sagt. Vi anslår, at 60-65 % af hele ruten er asfalt, og det er umanérligt meget sammenlignet med, hvad en god vandresti bør have. Det er hårdt for fødderne og bare generelt uinspirerende at vandre på landeveje. Camønoen går typisk ad små asfaltveje med begrænset trafik – i hvert fald uden for sæsonen. Der er så meget vej på Camønoen, at du i princippet næsten lige så godt kan cykle eller køre den i bil de fleste steder.

Sammenlignet med fx Øhavsstien, er der på Camønoen ikke gjort det samme store benarbejde med at få aftaler på plads med lodsejere, så stien kan gå på ordentligt underlag fx i markskel. Vi blev meget glade de steder det er lykkedes at føre stien ad markveje og gamle kirkestier eller langs stranden som her den nye ruteomlægning ved Koster Land:

Alt i alt havde det gavnet Camønoen at skrue ned for storytelling og op for stiplanlægning.

Hvilken årstid er god at vandre Camønoen på?

Vi vandrede uden for sæsonen – i ugen op til påske. På det tidspunkt er mange steder lukket, både spisesteder og overnatningssteder. Ulempen uden for sæsonen er selvfølgelig vejret og den ekstra planlægning, det kan kræve at finde åbne steder. Til gengæld har du stierne og attraktionerne meget mere for dig selv, og du får meget smukke udsigter over klinten, når træerne står nøgne. Vi var stort set alene på Møns Klint en tidlig, tosset smuk morgen. Det var nok ikke sket i skolesommerferien.

Er det fedest at se Møns Klint oppefra eller nedefra?

Nysgerrige som vi er, gjorde vi begge dele! Camønoen forløber på stien oppe langs skrænten:

Men vandrer du mod uret rundt, kan du med fordel gå ned ad 467 trin på Maglevandstrappen ved GeoCenter Møns Klint, vandre et kvarters tid på stranden og gå op ad næste trappe, Grårygtrappen, med 497 trin. Eller omvendt, hvis du går med uret rundt. Du får alligevel masser af udsigter oppefra, selvom du tager et ’smut’ ned på stranden. Der sker ind imellem skred ved Møns Klint, så tag dig i agt for naturens kræfter.

Hvad er Camønopauserne?

Se, det er et godt spørgsmål: Hjemmefra tænkte vi dem som pausesteder, og vi glædede os til de smukke, runde bænke, som også er vandrerutens logo. I praksis ligger nogle af camønopauserne dog over en kilometer væk fra ruten – hver vej. Det er alligevel langt ekstra at vandre for en pause – og det er desværre ikke vist, hvor lang omvejen er de enkelte steder. Ved Camønopausen på  Klintholm Gods Lake Apartments er der 1,2 km hver vej og ved Elmelunde 1 km hver vej.

Andre camønopauser er direkte på ruten. Vandrer du uden for sæsonen, kan du ikke være sikker på proviantmulighed heller ved Camønopauserne. Så tag dem som en spændende bænk – og muligheden for at snakke med lokale, hvis der ellers er åbent.

Camønopausen ved Bogø Mølle har madpakkerum og toilet, men var lukket, da vi var forbi.

Overnatning på Camønoen – forslag til inddeling i etaper

Vi gjorde os forskellige erfaringer med overnatning og distancer på Camønoen, og har valgt at justere vores forslag til etaper ud fra de oplevelser, vi havde:

  1. Elmelunde Kirke til Nyord: 22,6 km
    775 kr. for dobbeltværelse inkl. linned med delt bad hos Nyord bed and breakfast. Spørg efter sydværelset – fin udsigt og rigtig god plads. Der er adgang til køkken. Der er også mindre og billigere værelser. Booking på nyordbb@gmail.com. Nyd Niels’ inspirerende selskab i fulde drag og hils fra os!

  2. Nyord til Damsholte: 27 km
    525 kr. for dobbeltværelse inkl. linned hos Nygammelsø bed and breakfast med delt bad. Der er adgang til køkken. Booking her. Et finurligt, tidligere plejehjem indrettet med loppefund og kærlighed af Anne Grete, der selv har vandret Camønoen. God have.
  3. Damsholte til Damme: 24 km
    Her vil vi foreslå en lillebitte omvej fra Camønoen for at overnatte på den gamle saftstation, som har en meget interessant historie og er overordentlig labert istandsat. 1200 kr. for et dobbeltværelse med tekøkken. Vi så stedet på vejen og ærgrede os gule og grønne over ikke at have fundet det inden afgang.

  4. Damme til Hjelm 24 km
    706 kr. for dobbeltværelse inkl. linned med delt bad hos Anahata yogacenter. Der er adgang til køkken. Bookes via AirBnB og er kun tilgængeligt, når der ikke kører yogaretreats. Vi nød dette sted i fulde drag og vil tilbage på yogaretreat.


    Tak for lån af billede til Anahata Yogacenter

  5. Hjelm til Klintholm Havn 24 km
    623 kr. for dobbeltværelse inkl. linned med delt bad og sauna. Spørg efter værelse 18 – fin udsigt, lys til to sider og altan. Der er adgang til køkken. Booking her. Meget gæstfri og rummelig familie, der har værelserne!

  6. Klintholm Havn til Camønogården 20,5 km.
    644 kr. for dobbeltværelse inkl. linned. Adgang til tekøkken. Booking her. Her har vi ikke selv boet – men stedet ligger rigtig godt, så etapen rundt om klinten ikke bliver for lang.
  7. Camønogården til Elmelunde Kirke 10 km

Hvordan er mulighederne for at overnatte i telt og shelter på Camønoen?

Ustyrligt gode! Camønoen er sammen med Hærvejen den danske vandrerute, vi har set med flest primitive overnatningsmuligheder. Alle de vandrere, vi mødte i marts, havde fuld oppakning med til overnatning udendørs. Du finder både gratis steder og steder, hvor du mod et mindre beløb får adgang fx til varmt bad.

En nat i hængekøje ved Møns Klint

Tips til fodtøj og pakkeliste til Camønoen

Du kan pakke til Camønoen som til andre lange vandringer. Se vores forslag her:
Pakkeliste til kvinder
Pakkeliste til mænd

Der er to ting at tænke særligt over, når du pakker:

  1. Vælg fodtøj til asfalt! Du får ikke megen glæde af traditionelle vandrestøvler på Camønoen. Gå efter god affjedring fx i vandresko eller løbesko.
  2. Bered dig på blæst! Du får mange kilometer på veje med åbne vidder – tag halsedisse eller hue med, uanset årstid

Hvordan er etapen på Bogø?

Vi startede med Bogø-etapen og vandrede fra Farøbroen til Askeby. Den etape er i vores optik ikke vandrevenlig på nogen måde. Store dele af den er direkte farlig trafikalt, både på landevejen og på Bogødæmningen.

Vi vil ikke anbefale nogen at vandre den del – af samme grund er den udeladt i vores forslag til etaper. Besøg hellere Bogø By, Bogø Mølle og fantastiske Bogø Brød på havnen i bil. Vi fik vores livs bedste foccacia hos Bogø Brød.

Hvordan er proviantmulighederne på Camønoen?

Det er sparsomt med indkøbsmuligheder på Camønoen, så det er vigtigt at være godt forberedt. Vandrer du i sommerperioden, er der flere muligheder undervejs. Her er vores tips til proviantering:

  • Tjek altid åbningstider – nogle spisemuligheder er kun åbne i sommermånederne.
  • Tag termokande med – der er langt mellem kaffestederne.
  • Drik vand inden afgang og fyld din vandflaske, hver gang det er muligt – tøv ikke med at banke på hos lokale, hvis du løber tør
  • Planlæg flere måltider frem – enten med mad i rygsækken, der kan holde, eller ved at takke ja til måltider, hvor du bor

Fredagsøl ved Fanefjord Dagli’Brugsen.

Madoplevelser undervejs på Camønoen

Vi vandrede under corona, og det meste var lukket, men ikke alt. Her ting, der er værd at prøve:

  1. Bogø Brød! Bogøetapen ville vi droppe, men stop endelig på vejen til start for proviant hos Bogø Brød på havnen. Vores livs bedste focaccia
  2. Havnehøkeren på Hårbølle Havn. Café med tilbagelænet hipsterhygge på den fede måde –  utrolig sødt værtspar.
  3. Mønbryg – uanset hvad du får fat på, smager det bare godt! Øl som saft, det hele.
  4. Noorbohandelen på Nyord: Spiritus, specialiteter, sandwich, kaffe og is
  5. Morgenkaffe i Ø-bageren på Stege Havn i den gamle sukkerfabrik

Dark sky – en særlig oplevelse…

Møn er især kendt for mørke, og markedsfører sig under navnet Dark Sky. Vi fik to klare aftener, og ja, der tændes flere stjerner på himlen, når du er et rigtig mørkt sted. Møn er dog ikke det eneste sted, du kan opleve det:-)

Mælkevejen over Møns Klint. Foto: Tage Klee/Sydkystdanmark

Vil du have et minde fra Camønoen med hjem?

Så tjek lige det her mærke til rygsækken, vi lavede efter vi vendte hjem.
Find dit Camønoen-mærke lige her i vores lille vandreshop

Startsted og parkering til Camønoen

Officielt starter Camønoen i Stege – på Møns Museum, der bliver kaldt Camønoens ankerplads (Storegade 75, 4780 Stege). Der ville vi nu ikke vælge at starte – for der er nu noget over at kunne vandre ind i rutens eneste større by til fods. Plus de vandrere vi mødte, der startede her, fik en dårlig start, fordi der simpelthen var lukket.

Vi foreslår i stedet Camønopausen i Elmelunde mellem kirken og pensionatet som startsted. Så får du nemlig spredt højdepunkterne på Camønoen lidt, så du har noget godt både i starten og i slutningen. Kør efter Leonora Christines Vej 1, 4780 Stege. Du kan parkere ved kirken og flere andre steder i nærheden.

Kort over Camønoen

Det digitale kort på Camønoens hjemmeside havde været nede i månedvis, da vi skulle af sted, så vi tegnede vores eget ud fra det papirkort, vi købte. Sådan får du ruten ind på mobilen, så du kan finde vej:

  1. Download den gratis app AllTrails her til apple eller her til android og opret din profil
  2. Klik på linket til det digitale kort over Camønoen her (du er den blå prik på kortet)

Vil du have en kortere version af Camønoen? Så gå Mini-Mønoen

Du kan med fordel forkorte Camønoen. Her er vores forslag til en Mini-Møno på 87 km, som du kan vandre med fire overnatninger. Vores Mini-Møno prioriterer at bringe dig forbi højdepunkterne på Camønoen: Møns Klint, Ulvshale og Nyord.

Du kan med fordel inddele Mini-Mønoen med overnatning disse steder. Så vandrer du i gennemsnit 17,4 km om dagen.

  • Elmelunde Kirke – Nyord: 22,6 km
  • Nyord – Stege: 16 km
  • Stege – Klintholm Havn 17,7 km
  • Klintholm Havn – Camønogården: 20,5 km
  • Camønogården – Elmelunde Kirke: 10 km

MERE OM DANMARK

Vandresti med blomstrende lyng
Smukke udsaigter i Kastbjerg ådal
Hjerritsdal Mølle
Vandrer på Nordsøstien i kuperet landskab ved Kattegat
Karen Blixens fodspor Blixenruten
Græssende dyr - det skal du vide som vandrer
Hytte ved panoramaruten i Bramslev Bakker
Vandrere ved langhallen Fyrkat i Hobro
Udsigt fra Låenhusruten
Sømærkeruten ved Svinkløv Badehotel og Svinklovene
Jættebolden ved Svartingedalen på Bornholm
Udsigt til Hammershus fra Hammeren
Kyststien Bornholm rundt
Gudhjem rundt i Oluf Høsts fodspor
Udsigt fra Trampestien Stevns Klint
Vandrer på Lillebæltstien ved Løgismose Strand
Linjer i landskabet - vandrerute på Bornholm
Oversvømmet sti ved Bulbjerg
Kalkkaminoen på Kongenshus hede
Frie fodspor i Fortidens fodspor
Vandrerute-rundt om Almindsø ved Silkeborg
Vandrere på Hærvejen
Hvor regnbuen ender
Vandrerute i Humlebæk og Nivå
Klitlandskab i Nationalpark Thy
Hærvejen på et kort
Vandre Hærvejen med telt